Zaštićene oznake za pet tradicionalnih proizvoda

Srna
Foto: Ilustracija

MOSTAR - Gatački kajmak iz mješine, majevički dimljeni sir zarac, semberski kupus, ekstra djevičansko maslinovo ulje Hercegovine, te hercegovački ćupter dobili su oznake zaštićenih proizvoda.

Rješenja o registraciji zaštićenih oznaka za pet tradicionalnih proizvoda dodijelila je Agencija za bezbjednost hrane BiH.

Rješenja su dodijeljena Udruženju proizvođača gatačkog kajmaka /oznaka porijekla/, Poljoprivrednoj zadruzi "Zarac" iz Lopara /oznaka porijekla/, Udruženju poljoprivrednih proizvođača "Semberski kupus" /oznaka geografskog porijekla/, Hercegovačkom udruženju maslinara i uljara /oznaka porijekla/ i Društvu "Ante" Tepčići /oznaka geografskog porijekla/.

Iz Agencije su naveli da zaštićeni proizvodi, između ostalog, pripadaju prehrambenim proizvodima više cjenovne kategorije, utiču na stvaranje identiteta na domaćem i internacionalnom tržištu, kao i na podizanje i postizanje stalnog kvaliteta prehrambenih proizvoda.

U BiH su registrovane oznake kvaliteta za ukupno 20 proizvoda, od čega je šest registrovano oznakom porijekla, 11 oznakom geografskog porijekla, a tri proizvoda oznakom garantovano tradicionalnog specijaliteta. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana