Udruženje veletrgovaca lijekovima: Zastarjeli pravilnik ugrožava snabdijevanje

SRNA
Udruženje veletrgovaca lijekovima: Zastarjeli pravilnik ugrožava snabdijevanje

SARAJEVO - Udruženje veletrgovaca lijekovima i medicinskim sredstvima u BiH saopštilo je da je potrebno izvršiti izmjenu Pravilnika o kontroli cijena lijekova jer će u suprotnom, doći do nove nestašice lijekova u zemlji.

Predsjednik Udruženja Faruk Hadžić rekao je da je postojeći Pravilnik o kontroli cijena lijekova, oblikovanju cijena lijekova i izvještavanju o cijenama lijekova na snazi od 2017. godine, te da nije usklađen sa izazovima u lancu snabdijevanja na svjetskom i domaćem tržištu.

"Pravilnik, čija je svrha ograničiti samovolju proizvođača u oblikovanju cijena, neadekvatno je prilagođen specifičnostima BiH.

Za razliku od zemalja regiona, u našem Pravilniku maksimalna cijena lijeka sadrži maržu veletrgovca-što u praksi znači da su oni nezaštićeni i prepušteni samovolji proizvođača lijekova", istakao je Hadžić.

U EU, kako se navodi u saopštenju, zabilježena je nestašica više od 15.000 zaštićenih naziva lijekova, što za male zemlje poput BiH ovo može predstavljati ozbiljan problem.

"Agencija za lijekove i medicinska sredstva BiH zabilježila je 171 službenu nestašicu u prethodnoj godini, ali stvarna situacija na tržištu pokazuje znatno veći broj nestašica", ističu iz ovog udruženja. U lancu snabdijevanja lijekovima Udruženje ima ključnu ulogu i odgovorno je za više od 80 odsto uvoza i distribucije lijekova.

"Nestašice lijekova su izazov za pacijente, zdravstveni sistem i sve učesnike u lancu snabdijevanja", istakao je Hadžić. U zahtjevu za izmjenama Pravilnika, Udruženje predlaže i uvođenje razumnog roka za primjenu novih cijena objavljenih na stranici Agencije, kako bi se izbjegla šteta uzrokovana obustavom prodaje zbog promjene cijena

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana