Zaposleni u NUB BiH bez plata od marta: Institucija pred kolapsom

N1
Zaposleni u NUB BiH bez plata od marta: Institucija pred kolapsom

SARAJEVO - Veliku cijenu zbog političke nebrige i nemara mogli bi platiti i zaposleni Nacionalne i univerzitetske biblioteke BiH. Šteta će biti ogromna i za cjelokupno društvo, ako ta kulturna institucija od državnog značaja, 25. avgusta zatvori svoja vrata.

Već četiri mjeseca Eltijana Elezović dolazi na radno mjesto iako je zadnju platu dobila u martu. Zbog neriješenog statusa Nacionalne i univerzitetske biblioteke BiH, te nedostatka finansijskih sredstava, radnici ne pamte goru situaciju.

- Mi preživljavamo od toplog obroka, od 200 KM. Tražimo da se ljudima koji su na godišnjem odmoru ne odbijaju ti dani i da im se isplati kada budu bolji dani da se kompenzira. Teško… teško se preživljava, naglasio je Aldin Huskić, ispred Vijeća uposlenika NUBBiH.

Vijeće ministara BiH odavno nema sluha za ovu instituciju. Prepušteni su nižim nivoima vlasti. U slučaju zatvaranja biblioteke pojavilo bi se mnoštvo novih problema. Tako bi se, na primjer, obustavilo i legalno izdavanje knjiga.

- Nemamo vanrednih sjednica Skupština… svjesni smo da je to na državnom nivou teško i izazovno, ali ona nije samo pitanje državnog Parlamenta, nego svakoga ko ima iole bilo kakvo razumijevanje šta znači nacionalna i univerzitetska biblioteka. Nažalost, kada se udruži mnogo loših đaka, onda dobijete situaciju da NUBBiH postane marginalno pitanje u BiH, poentirao je dekan Fakulteta političkih nauka u Sarajevu, Sead Turčalo.

Plate koje ionako nisu visoke, a kreću se u rasponu od 700 do 1500 KM, radnici već dugo iščekuju. Za finansijsku konstrukciju bitno je izdvajanje sa federalnog nivoa. No, ovoga puta raspisan je Javni poziv koji je otvoren do kraja avgusta. Zaposlenici su, nakon te informacije, ostali šokirani, piše N1.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana