Zaposleni u institucijama BiH lete i ne pitaju za cijenu

Marijana Miljić Bjelovuk
Zaposleni u institucijama BiH lete i ne pitaju za cijenu

BANjALUKA - Zaposleni u institucijama na nivou BiH avio-karte za službena putovanja uglavnom kupuju nekoliko dana pred putovanje pa čak i pred sami odlazak iz zemlje i samim tim ne obezbjeđuju ekonomično korištenje javnih sredstava.

Navedeno je to u izvještaju revizije učinka na temu “Nabavka avio-karata u institucijama BiH” koji je objavila Kancelarija za reviziju institucija BiH.

Revizori su akcenat o pitanju kupovine avio-karata stavili na šest institucija i to ministarstva odbrane i spoljnih poslova te Generalni sekretarijat Savjeta ministara. Predmet posmatranja bile su i Direkcija za civilno vazduhoplovstvo, Regulatorna agencija za komunikacije i Konkurencijski savjet.

- Godišnji izdaci za avio-karte ovih institucija iznose oko 1,3 miliona KM što čini oko jednu trećinu godišnjih izdataka svih institucija BiH za ovu namjenu - naveli su revizori i podvukli da su samo u posljednje dvije godine troškovi institucija na nivou BiH za avio-prevoz iznosili skoro sedam miliona KM te da ti rashodi imaju tendenciju rasta.

Revizori su prilikom sagledavanja stanja u pomenutim institucijama utvrdili da je prosječno vrijeme nabavke testiranih avio-karata 14 dana prije putovanja.

- Mnoge stručne i naučne literature ukazuju na potrebu kupovine avio-karata minimalno 21 dan prije putovanja kako bi se izbjegli previsoki troškovi nabavke - navode revizori.

Niti jedna institucija koja je bila predmet posmatranja revizora nije analizirala blagovremenost nabavke avio-karata.

- Analizom dokumentacije testiranih avio-karata utvrđeno je kasno donošenje odluka o upućivanju na službeno putovanje. Kod najmanje jedne trećine neblagovremeno nabavljenih avio-karata, odluke su donesene pred samu nabavku avio-karata ili nakon nabavke avio-karata, a većina takvih putovanja je bila poznata najmanje mjesec dana prije - stoji u revizorskom izvještaju.

Naglašavaju i da neblagovremene nabavke avio-karata za posljedicu, osim neekonomičnog korištenja javnih sredstava, mogu imati i suženi izbor opcija leta, kao i nemogućnost rezervacije i samim tim nemogućnost prisustva važnim događajima na kojima je isto potrebno ili čak obavezno.

Revizori su češljanjem knjiga utvrdili i da tri od šest institucija iz uzorka na vrijeme ne zaključuje okvirne sporazume te se na taj način izlažu riziku da ne mogu obezbijediti nabavku avio-karata ili čak da karte kupe  kršenjem Zakona o javnim nabavkama.

- Institucije zaključuju okvirni sporazum s jednim dobavljačem na osnovu kriterijuma “najniža cijena - cijena usluge agencije (provizija)”. Međutim, utvrđeno je da se na ovakav način uvijek ne obezbjeđuje najbolja vrijednost za novac čime svrha javne nabave gubi smisao - poručili su revizori.

Preporuke

Revizori su napisali i preporuke koje su uputili Savjetu ministara BiH.

- Potrebno je predložili mjere za unapređenje sistemskog rješenja koje će na efikasan način obezbijediti mogućnost korištenja pogodnosti tržišne konkurencije kod nabavke avio-karata, uključujući i izmjene Zakona o javnim nabavkama ako to bude potrebno - naveli su revizori u preporukama Savjetu ministara.

Takođe, institucijama koje su bile predmet posmatranja predloženo je da donesu i unaprijede interne procedure službenih putovanja te da na vrijeme kupuju avio-karte, ali i da koriste pogodnosti tržišne konkurencije kod nabavke karata.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana