Započeta procedura za potpisivanje sporazuma sa Fronteksom

Srna
Foto: Agencije

SARAJEVO- Ministar bezbjednosti u Savjetu ministara Nenad Nešić izjavio je danas tokom susreta sa ambasadorom Hrvatske u BiH Ivanom Sabolićem da je već napravljen značajan iskorak u uspostavljanju pune operativne saradnje sa Evropolom, kao i da je započeta i procedura za potpisivanje sporazuma sa Agencijom za evropsku graničnu stražu Fronteksom.

Nešić je istakao da postoji opšte opredjeljenje da se ubrza procedura ispunjavanja preporuka Evropske komisije.

Tokom sastanka je razgovarano je i o ilegalnim migracijama, trenutnom stanju i ključnim izazovima u ovoj oblasti, saopšteno je iz Ministarstva bezbjednosti u Savjetu ministara.

Nešić i Sabolić konstatovali su da dvije zemlje ostvaruju saradnju u brojnim oblastima bezbjednosti, s obzirom na zajedničke bezbjednosne izazove, ali i činjenicu da dijele granicu dugu od 1.000 kilometara.

Sagovornici su naglasili da će saradnja u ovoj oblasti biti nastavljena, te istakli da postoji potreba i za unapređenje odnosa, posebno u oblasti ispunjavanja obaveza na putu ka evropskim integracijama.

Nešić je danas u Sarajevu održao sastanak i sa ambasadorom Kine u BiH Đi Pingom, tokom kojeg je kontatovano da postoje dobri prijateljski odnosi između dvije države, koji se pozitivno reflektiraju i na saradnju u oblasti bezbjednosti.

Zaključeno je da se posljednih godina bilježi unapređenje ulaganja u BiH, kao i drugih oblika ekonomske saradnje.

Nešić je istakao da Ministarstvo bezbjednosti konstanto radi na unapređenju bezbjednosnog ambijenta koji je važan i za privlačenje i zaštitu stranih investicija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana