Zajednički projekti Srpske i Kine u oblasti poljoprivrede

Srna
Foto: Srna

BANjALUKA/ĐEĐANG- U kineskom gradu Dženđangu otvoren je Demonstrativni centar Istočne Evrope za kinesku poljoprivrednu opremu, realizovan kroz trilateralnu saradnju Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske, Univerziteta u Banjaluci i Univerziteta Điangsu.

Centar je otvoren u okviru Foruma za međunarodnu saradnju i razvoj poljoprivrednog osavremenjivanja "Pojas i put", saopšteno je iz Univerziteta u Banjaluci.

Aktivnosti na kojima će kroz Demonstrativni centar raditi Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srpske, Univerzitet u Banjaluci i Univerzitet Điangsu uključuju, između ostalog, zajedničku obuku državnih službenika i predstavnika istraživačkih ustanova i kompanija o primjeni i održavanju poljoprivredne mehanizacije i bezbjednosti hrane.

Predviđena su i zajednička istraživanja sa fokusom na poljoprivredne i prehrambene tehnologije i nove ekonomije sa novim industrijama i poslovnim modelima u kontekstu nove industrijske revolucije.

- Plan je da se radi na organizaciji svjetskog foruma o poljoprivrednoj mehanizaciji i prehrambenoj tehnologiji, kao i izgradnji mreže međunarodnih i nacionalnih industrijskih lidera, stručnjaka za industrijski dizajn - navodi se u saopštenju.

U saopštenju se dodaje da će se raditi i na usvajanju novih znanja iz oblasti poljoprivrede, koji će biti od velike koristi u budućem radu nastavnicima i saradnicima Poljoprivrednog fakulteta Univerziteta u Banjaluci.

Svečanoj ceremoniji u kineskom Dženđangu, u onlajn formatu prisustvovao je i prorektor za naučno-istraživački rad i razvoj Univerziteta u Banjaluci Miroslav Malinović. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana