Zaigralo kolo pred Bijelom kućom

GS
Foto: Danijela Sremac, Fejsbuk

VAŠINGTON - U Vašingtonu je završen dio snimanja dokumentarnog filma i serijala "Srpsko kolo". "Srpsko kolo" snimano je i igralo na više lokacija u glavnom gradu SAD.

Uz podršku i organizaciju Srpskog kulturnog centra "Opančići"  u  Vašingtonu, projekat je  sniman ispred Bijele Kuće, na Džefeson Memorijalu, ispred čuvenog Vašingtonskog spomenika i na više drugih lokacija, prenosi Serbian Times.

Centar "Opančići"  je okupio izvođače iz svoje tri folklorna  ansambla , djevojačkog hora,  kamernog hora “Srbijana”,  solistu na harmonici Marka Mitića-Kalču, etno grupu za promociju narodnih nošnji i tradicije, kao i dječiji hor i dječiju folklornu grupu pri Hramu Svetog Luke.

Organizaciju snimanja pomogla je i Ambasada Republike Srbije u Vašingtonu.

Nakon velikog uspjeha koji je ostvario prethodni dokumentarni film "Teslin Narod" koji se kvalifikovao za nominaciju za "Oskara" za dugometražni dokumentarni film 2020, "Optimistik film" i reditelj Željko Mirković započeli su novi dokumentarni film i serijal "Srpsko kolo"..

Prijekat realizujeu u saradnji sa Nacionalnim Ansamblom "Kolo", Etnografskim Muzejom Beograd, Srpskim Nacionalnim Savezom u Pitsburgu (SAD), Nacionalnim Ansamblom "Venac" sa Kosova i Metohije, Srpskom Akademijom nauka i umjetnosti (SANU) i Turističkom organizacijom Srbije. Projekat su do sada podržali Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije, Pokrajinski Sekretarijat za kulturu AP Vojvodine, Grad Niš, Grad Pirot, Grad Zaječar i Grad Užice, kao i Srpski kulturni centar  u  Vašingtonu.

 

 

-Kolo je za srpski  narod više od igre. Ugrađeno je u naš genetski kod, iznova nas  obogaćuje čistotom folklornog nasleđa,  diktira nas fenotip i ne dozvoljava da se Srbin iščupa iz korena ma gde živeo. Kao i naši preci vekovima unazad, i mi se danas hvatamo u kolo da iskažemo radost, ljubav,  rodoljublje, da igramo iz ponosa,  ali i da  “nadigramo ” a nekad i iz inata  da pobjedimo! Mi, Srbi u Americi,  smo kroz kolo našu djecu naučili srpskom jeziku i istoriji, kako se sa ponosom nosi srpska nošnja, kako se slavi  Svetosavlje i poštuje tradicija i kako “niko nema što Srbin imade!” - kaže dr Danica Marinac – Dabić, ljekar i direktor u Centru za medicinska sredstva u US FDA i umjetnički direktor „Opančića“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Galerija
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana