Zahtjevna „Dobojska obilaznica“ gradi se punim intenzitetom

GS
Zahtjevna „Dobojska obilaznica“ gradi se punim intenzitetom

DOBOJ– Izgradnja druge dionice auto-puta na panevropskom  koridoru Pet ce, na pravcu od Kostajnice do Putnikovog brda i granice sa FBiH, poznatije kao „Dobojska obilaznica“, odvija se punim intenzitetom i u skladu sa usaglašenom dinamikom, uprkos svakodnevnim izazovima rada na teškom terenu i u složenim uslovima gradnje, izjavio je vršilac dužnosti direktora Javnog preduzeća „Autoputevi Republike Srpske“ Nedeljko Ćorić, koji je sa ekipom Jutarnjeg programa RTRS-a danas obišao ovo gradilište.

Ćorić je pojasnio da  „Dobojska obilaznica“, koja se u kompletnoj dužini od nepunih šest kilometara sastoji od velikih putnih objekata, poput mosta preko rijeke Bosne i magistralnog puta,

vijadukta, nadvožnjaka i dva tunela, predstavlja tehnički najzahtjevniju dionicu auto-puta, ikada građenu u Srpskoj.

-Ovdje su radovi u punom intenzitetu, možete da vidite da su na gradilištu angažovane sve mašine i oprema, da bi izvođač mogao da radi u punom kapacitetu. Očekujemo da će radovi biti izvedeni u skladu sa planiranom dinamikom i da ćemo uspjeti da savladamo ovaj ne baš tako lagan projekat i teren, koji zaista donosi neke nove izazove. Riječ je o teškim objektima i isto tako teškim uslovima gradnje – rekao je Ćorić.

Ćorić je naglasio da je u proteklom periodu bilo dosta nepredviđenih situacija u samoj realizaciji projekta, navodeći kao primjer pojave klizišta na nekim dijelovima oba tunela, zbog čega su sprovedena dodatna izstraživanja i ispitivanja terena, kako bi se na osnovu dobijenih rezultata pronašlo najadekvatnije rješenje.

Kako je istakao, riječ je o veoma osjetljivim radovima, jer objekat mora da bude potpuno bezbjedan za boravak i rad radnika u tunelskim cijevima, kako bi mogli da nastave sa iskopima.

-Naš primarni cilj, koji smo pred sebe postavili, jeste da ovaj posao završimo. Drugi primarni cilj je da pokušamo da ga završimo u roku, a treći cilj je da se ova dionica auto-puta uskoro počne koristiti, kako bi građani Doboja i svi oni, koji prolaze kroz taj grad, zaobišli već standardne gužve na magistralnom putu. Najvažnije je da ova dionica bude u punoj funkciji, a s tim dolazi niz pogodnosti i prednosti, kako za stanovništvo, tako i za kompletnu privredu dobojske regije – poručio je Ćorić, istakavši da se trenutno u Srpskoj mnogo radi na putnoj infrastrukturi, u šta se predstavnici medija, samim tim i građani, mogu uvjeriti pri svakoj posjeti bilo kojem od aktuelnih gradilišta.

Ćorić je ukazao i na činjenicu da će Srpska, kada budu okončani aktuelni projekti, imati u upotrebi oko 120 kilometara novih auto-puteva, što sa postojećom mrežom u dužini od 112 kilometara, čini 232 kilometra.

-Na tome nećemo stati. Zahvaljujući razumijevanju i dobroj saradnji sa Vladom Republike Srpske i predsjednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom, već imamo definisane planove i dogovore o nastavku izgradnje mreže auto-puteva i brzih puteva u Srpskoj i ubrzano se spremamo za realizaciju novih projekata – poručio je Ćorić, osvrnuvši se i na činjenicu da je na Koridoru Pet c kroz Srpsku ostalo neriješeno pitanje izgradnje treće dionice, na pravcu od Johovca do Vukosavlja.

On je podsjetio da su „neki ljudi iz Evropske unije, koji odlučuju o našim sudbinama, donijeli odluku da nam uskrate sredstva za izgradnju te dionice“.

-Kao što znate, Evropska investiciona banka je prvobitno podržala projekat, ponudila kreditna sredstva, međutim,

neke „čike“, koje se tamo puno pitaju, jednostavno su zabranili banci da nam odobri taj novac i zaustavili su aktivnosti na tom projektu. Ovo je panevropski koridor i kao takav, prvenstveno je interes Evropske unije, ali i svih nas, koji živimo na području Republike Srpske i FBiH. Mi ćemo dobro razmotriti naše

sledeće aktivnosti, da li ćemo uopšte i graditi tu dionicu. Konačnu odluku o tome donijećemo onda kada mi budemo

smatrali da je pravo vrijeme za to – kategoričan je Ćorić.

On je poručio da svojim stavom i odlukama, vezanim za ovaj projekat, predsavnici EU neće onesposobiti Republiku Srpsku, već će najviše štete nanijeti onim ljudima, koji će koristiti Koridor Pet ce i koji će biti prinuđeni da, kada dođu do tačke, gdje bi trebalo da bude ta dionica, siđu s auto-puta i nastave dalje magistralnim i drugim putevima.

-Vjerujem da i oni razmišljaju o tome, da su sebi zacrtali nekakve rokove i datume za završetak Koridora Pet ce kroz BiH, ali ove njihove odluke imaju vezu sa političkim procesima, koji se vode u BiH, a mi, koji se bavimo izgradnjom auto-puteva, nažalost, samo smo žrtve političkih nameta, namijenjenih Republici Srpskoj. Siguran sam da će se Republika Srpska tome suprotstaviti, da će rukovodstvo Srpske naći adekvatan odgovor na te pritiske i da ćemo pravovremeno donijeti naše odluke o daljem investiranju i gradnji – dodao je Ćorić, naglasivši da je za „Autoputeve Republike Srpske“ najvažniji zadatak izgradnja auto-puta od Banje Luke do Beograda, te da je to strateški projekat za cijelu Srpsku.

Govoreći o drugim aktivnostima JP „Autoputevi Republike Srpske“, Ćorić je najavio da bi u narednih desetak dana trebalo da bude privedeno kraju uvezivanje sistema elektronske naplate putarine između Srpske i Srbije, čime bi bilo omogućeno korištenje jednog TAG uređaja pri plaćanju putarine obje zemlje. Ćorić je podsjetio da je nedavno u upotrebu puštena i mobilna aplikacija za elektronsku dopunu TAG uređaja, na opšte zadovoljstvo svih korisnika.  

-Mnogo radimo na unapređenju sistema, jer tačno znamo šta nedostaje našim korisnicima. Želimo da im pružimo sve ono što imaju korisnici u zemljama okruženja i EU. U proteklom periodu, bili smo u nekoj vrsti stagnacije, ali od kada sam preuzeo upravljanje JP „Autoputevi Republike Srpske“, zajedno sa svojim saradnicima, započeli smo mnogo projekata u tom smjeru – dodao je Ćorić, naglasivši da je najvažnije u svemu to da „Autoputevi Republike Srpske“ nastavljaju da grade i stvaraju bolju budućnost za našu Republiku Srpsku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana