Zadruge male proizvođače guraju na tržištu

Srna
Foto: Arhiva

BANjALUKA - Poljoprivredno zadrugarstvo u Republici Srpskoj decenijama je bilo degradirano, jer je na taj vid udruživanja gledano kao na recidiv prošlosti, međutim sitni proizvođači sve više shvataju da im zajednički nastup na tržištu donosi niz benefita, počevši od jednostavnijeg plasmana proizvoda do većih podsticaja, zbog čega se masovnije okreću ka osnivanju zadruga.

Prema podacima Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS na tržištu Srpske aktivno posluje ukupno 113 zadruga, dok je u sedam novoosnovanih u toku pokretanje poslovnih aktivnosti.

Zadružno udruživanje zastupljeno je u svim granama poljoprivrede, od opštih do specijalizovanih, a tržišna politika se bazira na uspostavljanju i kontinuiranom širenju kooperantske mreže, ugovorenoj proizvodnji, otkupu, skladištenju, preradi i plasmanu proizvoda.

- Slika je konačno pozitivna i zadrugarstvo ide uzlaznom putanjom. Donošenjem Zakona o poljoprivrednim zadrugama, iz godine u godinu raste broj novoosnovanih zadruga koje su zasnovane na principima savremenog zadrugarstva. Samo prošle godine osnovano je deset novih zadruga, a ove godini četiri - rekli su u Ministarstvu poljoprivrede.

Navode da kroz zakonodavni okvir i podzakonske akte pružaju institucionalnu podršku ovom sektoru koji ima veliku i dugu tradiciju i kojem su, uprkos padovima u dužem periodu, mali proizvođači vratili povjerenje.

U resornom ministarstvu pojašnjavaju da su zadruge danas najpogodniji i najefikasniji oblik organizovanja i udruživanja poljoprivrednih proizvođača jer zajedničkim snagama stvaraju uslove da prošire proizvodnju, poboljšaju profitabilnost i kvalitet proizvoda te osiguraju nova radna mjesta.

- Zadruge proizvođačima omogućavaju konkurentnost na tržištu koju kao pojedinačna poljoprivredna gazdinstva ne mogu ostvariti. Rješenje su i za opstanak malih i srednjih gazdinstava, rješenje za ostanak mladih i žena i opstanak i oživljavanje naših sela - naveli su u resornom ministarstvu.

Razvoju zadrugarstva doprinose i posebne mjere podrške koje je resorno ministarstvo kreiralo u zadnje tri godine.

Prva mjera tiče se podsticanja aktivnosti koje se odnose na jačanje kapaciteta zadruga, njihovo ekonomsko osnaživanje, kadrovsko jačanje kroz školu zadrugarstva i stvaranje preduslova za obavljanje poslova.

- Kroz ovaj vid podrške na račune zadruga u posljednje tri godine uplaćeno je gotovo dva miliona KM, dok su za otkup poljoprivrednih proizvoda dobili 1,32 miliona maraka - podaci su Ministarstva poljoprivrede.

Predsjednik Zadružnog saveza RS Rajko Kulaga rekao je da u registru postoji ukupno 389 zadruga, od kojih je većina osnovana u bivšoj Jugoslaviji.

- Imamo nekoliko pozitivnih primjera kada je riječ o starim zadrugama koje su se transformisale i krenule ponovo sa aktivnostima, ali većina starih zadruga nema aktivnosti, a ne mogu biti brisane jer imaju imovinu koja je dio sudskih postupaka - pojasnio je Kulaga.

Poljoprivredna zadruga „Lijevče polje” Mašići s radom je počela prošle godine, a direktor ove organizacije Duško Banjac za „Glas” kaže da je ideja za pokretanje ponikla iz potrebe lakšeg plasmana povrća na tržište.

- Imamo pet zadrugara i oko 50 kooperanata. Bavimo se otkupom i prodajom povrća uglavnom velikim trgovačkim centrima koji posluju na domaćem tržištu. Udruženi jednostavnije plasiramo proizvode i postižemo bolju cijenu koja je ove godine, usput rečeno, katastrofalna jer je povrće svuda rodilo. Preko klastera konkurišemo za međunarodne projekte preko kojih obezbjeđujemo donacije plastenika i paketa za sjetvu - naveo je Banjac.

STEČAJ

U Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS kažu da su stečajni i likvidacioni postupci u toku u 14 zadruga, dok je iz Registra poslovnih subjekata do sada izbačeno 116 poljoprivrednih zajednica.

- U toku ove godine zaključeni su stečajni i likvidacioni postupci u četiri zadruge, koliko ih je okončano i prošle godine - podaci su resornog ministarstva.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana