Zabranjen rad kuhinje  u „Perutnini Ptuj“

Anita Janković Rečević
Zabranjen rad kuhinje  u „Perutnini Ptuj“

BANjALUKA – Republički inspektor za hranu zabranio je dalji rad kuhinje srbačke mesne industrije „Perutnina Ptuj“ u kojoj je pripremana hrana za radnike nakon što je u srijedu 16 zaposlenih zatražilo ljekarsku pomoć usljed trovanja hranom koju su konzumirali u menzi preduzeća.

U Inspektoratu Srpske kažu za „Glas“ da je u postupku inspekcijskog nadzora koji je juče započet u prostorijama kompanije „Perutnina Ptuj“ rad kuhinje zabranjen  do okončanja analize uzoraka uzetih iz preduzeća.

- Inspektor je naložio preventivnu dezinfekciju objekta i vanredni sanitarni pregled radnika koji obavljaju pripremu i posluživanje hrane – rekli su Inspektoratu.

Dodali su da su sanitarno-tehnički i higijenski uslovi u kuhinji u momentu inspekcijske kontrole bili na zadovoljavajućem nivou.

U toku kontrole predstavnici „Perutnine Ptuj“ inspektoru su predočili sanitarne knjižice radnika koji pripremaju i uslužuju hranu, kao i uvjerenja o položenoj posebnoj edukaciji o higijeni hrane.

Takođe, inspekciji je na uvid dobila i dokaze o kontroli mikrobiološke ispravnosti hrane i ispitivanju mikrobiološke čistoće opreme, uređaja i radnih površina koje se koriste u kuhinji, kao i dokaze o porijeklu sirovina i druge hrane koja se koristi za pripremu obroka.

- U toku kontrole izvršeno je uzorkovanje zatečene hrane, te naloženo uzimanje briseva sa radnih površina i opreme koja se koristi za pripremu hrane, a za potrebe laboratorijskih analiza, čije rezultate očekujemo u idućim danima – naglasili su u Inspektoratu RS. 

Povezani tekstovi:

UKC Srpske o zdravstvenom stanju radnika „Perutnine Ptuj“

Inspektorat saopštio šta će preduzeti nakon trovanja radnika u Srpcu

Poznat uzrok trovanja radnika: Oglasio se direktor "Perutnine Ptuj"

Incident u srbačkoj fabrici: Otrovalo se 16 radnika "Perutnine ptuj"

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana