Za tri godine obavili oko 4.000 intervencija

Marina Čigoja
Za tri godine obavili oko 4.000 intervencija

BANjALUKA - U Odjeljenju za interventnu kardiologiju, koje u Kliničkom centru Banjaluka u okviru Klinike za kardiovaskularne bolesti radi od juna 2007. godine, do sada je obavljeno oko 4.000 intervencija.

Načelnik Klinike za kardiovaskularne bolesti mr sc dr Svetozar Srdić kaže da je, otkako je uvedena interventna kardiologija, značajno unaprijeđen rad klinike u dijagnostičkom i terapijskom smislu.

- Značajno je smanjena potreba za hirurškim intervencijama jer se najveći broj bolesti krvnih sudova srca rješava na daleko kvalitetniji i ugodniji način za pacijenta. Za razliku od hirurških metoda, koje zahtijevaju operativni pristup, interventna kardiologija koristi pristup kroz krvne sudove tijela, kroz koje se plasiraju koronarni ulošci (stentovi). Time se kod najvećeg broja bolesnika omogućuje potpuna prohodnost krvnih sudova srca u dugom periodu - istakao je Srdić.

Ovakva tehnika zahtijeva angažovanje cijelog tima Klinike za kardiovaskularne bolesti, koji vrše adekvatne pripreme, mjerenja i odabir pacijenata za ovu metodu.

Tim Interventne kardiologije danas je u potpunosti osposobljen da terapijski riješi akutni infarkt miokarda, odnosno da ukloni ugrušak na mjestu nastajanja u samim krvnim sudovima srca. Time je omogućeno da većina bolesnika iz Republike Srpske, ali i regiona, u Kliničkom centru u Banjaluci dobije najkvalitetniju uslugu.

Stalnim unapređenjem tehnika i uvođenjem novih procedura intervencije na krvnim sudovima srca su proširene na intervencije na drugim krvnim sudovima, posebno bubrega. Time se, osim po broju usluga, KC Banjaluka razlikuje od drugih centara.

Prema Srdićevim riječima, danas se u svijetu hirurško premoštavanje krvnih sudova srca (bajpasi) radi sve rjeđe jer svi veliki savremeni medicinski centri prelaze na interventne kardiološke intervencije.

- Bezbjednost pacijenata je značajno povećana. Oni nemaju osjećaj da je ovo što radimo komplikovano i problematično, pa često sumnjaju u krajnji efekat intervencije. To, u stvari, nije nikakvo mjerilo, a dovoljan pokazatelj za to je činjenica da mi danas akutni infarkt liječimo na kateterizacionom stolu. Ako pacijent dođe sa akutnim infarktom, nema čekanja, direktno ulazimo u intervenciju i otvaramo pacijentu arteriju za sat vremena. Iako izgleda jednostavno, ova intervencija nije nimalo jednostavna niti neozbiljna - kazao je Srdić.

On je naglasio da se prije intervencije pacijentu objasne svi mogući rizici, ali da ljekari koji to rade u razgovoru sa pacijentom ne žele da pretjerano dramatizuju stanje jer žele da pacijent bude smiren u toku intervencije koja se ne radi u opštoj anesteziji.

Šef Odjeljenja interventne kardiologije dr Neno Dobrijević kaže da su ove intervencije mnogo bezbjednije nego klasična kardiohirurgija.

- U 2007. godini imali smo između 500 i 600 pacijenata, 2008. već 1.000, a prošle godine oko 1.450. U toku ove godine uradili smo već 1.107 intervencija - kazao je Dobrijević.

On je rekao da su ovo trenutno najteže intervencije u medicini, te da ih samo mali broj ljekara radi.

- Imamo dva kardiologa koji su na visokom nivou interventne kardiologije i četiri kardiologa koja su već obučena za rutinske procedure, ali svakim danom uključujemo i mlađe ljekare jer je konačni cilj da Odjeljenje interventne kardiologije ima deset edukovanih ljekara - kaže Dobrijević.

On je dodao da je značajno smanjen broj pacijenata koje upućuju na kardiohirurgiju.

- Samo deset do 15 odsto pacijenata ide na kardiohirurgiju, sve ostalo radimo mi. Kada je u pitanju smrtnost na kardiohirurgiji, ona iznosi od dva do pet odsto, dok je kod nas ispod 0,4 odsto za sve intervencije, a za akutni infarkt miokarda ispod dva odsto. Za ovakve rezultate zaslužni su interventni kardiolozi, ali i kompletan tim Klinike za kardiovaskularne bolesti, jer i od pripreme bolesnika zavise rezultati - kazao je Dobrijević.

Ljekar Željko Živanović, koji je u KC Banjaluka došao prije dvije godine, kaže da je za ovo vrijeme dosta toga naučio.

- Tokom edukacije u okviru specijalizacije počeo sam ovdje da radim. Jako se puno radi, procedure su veoma ozbiljne iako pacijenti nemaju toliko uvida u to, kao što ni ja vjerovatno nisam imao u početku - kazao je Živanović.

Asistenti

Viši RTG tehničar Aleksandar Zrnić kaže da je odgovornost velika i da u toku intervencije svako ima svoja zaduženja.

- Ja, konkretno, brinem o aparatu, osnovnim podacima pacijenata, kao i evidenciji poslije procedure - kazao je Zrnić.

Nadzorni tehničar u sali Darija Radonjić ističe da je njen zadatak priprema pacijenata koji dolaze u salu, kao i spremanje materijala potrebnog za intervenciju i vođenje intervencije.

- Poseban akcenat stavlja se na sterilnost, koja je na prvom mjestu - kazala je Radonjićeva i istakla da je neophodna saradnja cjelokupnog tima za potpunu uspješnost intervencije. Odjeljenje interventne kardiologije predstavlja pravi primjer timskog rada.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana