Za razvoj edukativnog centra Poljoprivrednog fakulteta 100.000 KM

Srna
Za razvoj edukativnog centra Poljoprivrednog fakulteta 100.000 KM

BANjALUKA- Vlada Republike Srpske odobrila je danas 100.000 KM banjalučkom Poljoprivrednom fakultetu na ime prava za ostvarivanje podsticaja za razvoj fakultetskog Eksperimentalno-edukativnog centra.

Sredstva se obezbjeđuju iz subvencije za razvoj poljoprivrede i sela u okviru Agencije za agrarna plaćanja Republike Srpske, saopšteno je iz Biroa Vlade za odnose s javnošću. Kao glavnom nosiocu naučnoistraživačkog rada u oblasti poljoprivrede u Republici Srpskoj, Poljoprivrednom fakultetu u Banjaluci dodijeljeno je 50 hektara poljoprivrednog zemljišta na koncesiono korištenje, što je predstavljalo i osnov za uspostavljanje Eksperimentalno-edukativnog centra.

Od toga je na 47 hektara organizovana proizvodnja pšenice, ječma, soje i kukuruza, dok je površina od tri hektara rezervisana i ograđena za podizanje višegodišnjih zasada voća.

"Centar se koristi kao poligon za praktičnu nastavu studenata Poljoprivrednog fakulteta, a u ogledima sa kukuruzom, između ostalih ogleda, ispituju se visine prinosa i fizioloških karakteristika u uslovima sa i bez navodnjavanja", pojašnjeno je u saopštenju. Vlada je danas donijela odluku o izradi stretegije savjetodavnih aktivnosti u poljoprivredi Republike Srpske za period 2024-2030. godine kojom se pokreće čiji je rok za izradu 12 mjeseci od dana stupanja na snagu.

Riječ je o integrisanom, multisektorskom strateškom dokumentu koji definiše javne politike, usmjerava razvoj savjetodavnih aktivnosti u poljoprivredi, te zacrtanim strateškim ciljevima i prioritetima predstavlja putokaz za razvoj poljoprivrede i sveukupni društveni razvoj.

Strategija će sadržavati prioritete i razvojne pravce definisane u relevantnim strateškim dokumentima Republike Srpske, kao i dokumentima relevantnim za proces evropskih integracija i drugim međunarodno preuzetim obavezama Republike Srpske.

Vlada je na današnjoj sjednici prihvatila i informaciju o završetku realizacije "Hitnog projekta za kovid 19 u BiH", finansiranog zajmom Svjetske banke, čiji je cilj bio pružanje podrške Republici Srpskoj u sprečavanju pojave dodatnih slučajeva virusa korona, ograničavanju daljeg prenosa, kao i podrška domaćinstvima u prevazilaženju društveno-ekonomskih uticaja pandemije.

Iz Vlade su naveli da je iznos zajma za Republiku Srpsku 13.240.100 evra. U okviru projekta nabavljeni su dijagnostička i laboratorijska oprema i uređaji, kao i zaštitna oprema za Institut za javno zdravstvo Republike Srpske i Veterinarski institut Srpske Dr Vaso Butozan, te komunikacijska i informatička oprema.

Za 26 bolnica i domova zdravlja nabavljena je medicinska oprema, poput RTG i ultrazvučnih aparata, a zdravstvenim ustanovama uručeno je i 25 savremeno opremljenih sanitetskih vozila. Projektom je obuhvaćeno i oko 23.000 korisnika prava iz socijalne zaštite, a isplaćen je poseban vid novčane podrške korisnicima određenih prava iz socijalne zaštite u Republici Srpskoj. "Riječ je o korisnicima prava na ličnu invalidninu, na pomoć i njegu u kući, na jednokratnu novčanu pomoć, te korisnicima prava na novčanu pomoć.

Refundirani su i troškovi goriva centrima za socijalni rad, a za ustanove socijalne zaštite za smještaj korisnika nabavljeni su i distribuirani medicinski materijali, zaštitna oprema i sredstva za dezinfekciju", navedeno je u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana