Za projekat stambenog zbrinjavanja interno raseljenih 29,1 milion evra

Srna
Za projekat stambenog zbrinjavanja interno raseljenih 29,1 milion evra

BANjALUKA - Vlada Republike Srpske usvojila je Informaciju o realizaciji projekta "CEB dva" za rješavanje stambenih pitanja interno raseljenih lica i s Inicijativom za nastavkom projekta "CEB tri", prema kojoj će biti stambeno zbrinute ukupno 703 porodice na prostoru Srpske.

.Do sada je završeno i useljeno ukupno 485 stambenih jedinica - 355 stanova i 130 smještajnih kapaciteta u ustanovama. Projekat CEB dva predstavlja jedan od zajedničkih projekata za rješavanje stambenih pitanja interno raseljenih lica na području Republike Srpske, gdje je Republički sekretarijat za raseljena lica i migracije u ulozi kreatora i realizatora projekta, a realizuje se iz odobrenih kreditnih sredstava, saopšteno je iz Biroa Vlade Srpske za odnose sa javnošću.

Cilj Projekta "CEB dva" je osigurati stambena rješenja za interno raseljena lica kao i za druge ugrožene stanovnike alternativnih vidova smještaja. Izgradnjom stambenih jedinica kroz realizaciju Projekta "CEB dva" omogućiće se da se interno raseljena lica i druge ugrožene osobe presele iz privremenih smještaja u kolektivnim centrima i alternativnom smještaju u novoizgrađene i opremljene višeporodične objekte.

"Za korisnike na teritoriji Republike Srpske ukupna vrijednost Projekta iznosi 29.178.194 evra, od čega je 18.169.413 evra kreditnih sredstava, a 11.008.781 evra su doprinosi lokalnih zajednica", ističe se u saopštenju.

U Republici Srpskoj se ovaj projekat sprovodi na području 16 lokalnih zajednica, kroz 20 potprojekata, a 18 se odnosi na izgradnju stambenih jedinica i tom prilikom će se obezbijediti 573 stana dok se dva potprojekta odnose na sanaciju i dogradnju specijalizovanih institucija - socijalno-gerijatrijskih ustanova čime je obezbijeđeno 130 smještajnih kapaciteta.

Realizacija projekta na području Republike Srpske se odvija planiranom dinamikom i potpisani su svi ugovori sa izvođačima radova na izgradnji višeporodičnih stambenih zgrada, a svi potprojekti će biti završeni u skladu s odobrenim rokom do kraja 2022. godine, iako je zbog kašnjenja realizacije projekta u FBiH moguće produženje roka do kraja 2023. godine

 

 

Sandra

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana