Za poljoprivrednike 28 miliona evra, slijede izdvajanja za mali industrijski sektor

Srna
Za poljoprivrednike 28 miliona evra, slijede izdvajanja za mali industrijski sektor

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da će biti realizovana odluka Mađarske Vlade o plasmanu i podršci Republici Srpskoj u iznosu od 100 miliona evra, da je 28 miliona izdvojeno za pomoć poljoprivrednicima, te da slijede izdvajanja za mali industrijski sektor.

Dodik je naveo da je riječ o prvoj tranši, te da je potrebno ispoštovati procedure.

- Prema sektoru poljoprivrede ide 28 miliona efektivne pomoći. Sada razvijamo otprilike toliko za mali industrijski sektor, nakon čega ćemo to isto učiniti i za mala i srednja preduzeća - rekao je Dodik u Banjaluci.

Pomoć poljoprivrednicima u Republici Srpskoj je prva faza podrške koju su u novembru prošle godine dogovorili premijer Mađarske Viktor Orban i srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik.

Fondacija za održivi razvoj Republike Srpske "Progresus" objaviće 1. septembra javni poziv za dodjelu bespovratnih sredstava poljoprivrednicima u Srpskoj i Brčko distriktu za nabavku poljoprivredne mehanizacije, opreme i alata u okviru realizacije prvog Programa podrške Vlade Mađarske privredi u Republici Srpskoj.

Prvi projekat podrazumijeva dodjelu bespovratnih sredstava poljoprivrednicima u Republici Srpskoj do 70 odsto subvencija za nabavku mehanizacije, opreme i alata mađarske proizvodnje, a poljoprivrednici će moći da ostvare pravo na sredstva u pojedinačnom iznosu od 2.500 do 25.000 evra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana