Za obnovu crvke u Vitomirici prikupljeno 12.500 evra

Srna
Za obnovu crvke u Vitomirici prikupljeno 12.500 evra

PODGORICA - Za obnovu Crkve Svetog apostola i jevanđeliste Luke u Vitomirici kod Peći prikupljeno je 12.500 evra na donatorskoj večeri "Onamo, `namo", u kripti Sabornog hrama Hristovog Vaskrsenja u Podgorici.

Njegovo visokopreosveštenstvo mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije se u obraćanju osvrnuo na žrtvu crnogorske vojske za svetu zemlju Kosovo i Metohiju, ističući da je crkva u Vitomirnici jedna od najljepših crkava podignutih za duše izginulih junaka i za napredak cijele crnogorske vojske i njihovoga potomstva

On je podsjetio da je jedan od najvećih ratnih uspjeha crnogorske vojske bilo oslobađanje Kosova i Metohije 1912. godine u kojem je poginulo dosta junaka prolivajući krv za svetu srpsku zemlju.

"Ispunjen je vjekovni zavjet dva srpska kralja, kralja Nikole Petrovića i kralja Petra Karađorđevića koji su sa svojim vojskama oslobodili Kosovo i Metohiju", rekao je mitropolit Joanikije.

Mitropolit Joanikije naglasio je i da Crkva Svetog apostola Luke u Vitomirici liči na crkvu Lazaricu, ne slučajno, jer se i na takav način ovaj cjelokupni podvig vezivao i za ime Svetog kneza Lazara koji je uveo srpski narod u zavjet Kosova i Metohije.

Donatorsko veče organizovalo je Društvo za njegovanje tradicionalnog srpskog pjevanja uz gusle "Sveti Sava" iz Podgorice.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana