Za izgradnju hrama za jasenovačke žrtve prikupljeno oko 160.000 KM

Srna
Foto: Srna

KOZARSKA DUBICA - Za izgradnju hrama posvećenog jasenovačkim žrtvama u mjestu Međuvođe, opština Kozarska Dubica, do sada je prikupljeno oko 160.000 KM, rekao je Srni Zoran Gvozden iz Amerike, koji je jedan od inicijatora ove akcije.

"Radovi idu sporo, ali se na sve načine trudimo da prikupimo sredstva kako bi na proljeće nastavili radove na krovu, postavljanju stolarije i zvonika. Svaki dan nova cigla kada se uzida, mi smo presrećni", istakao je Gvozden.

On je najavio da će od 1. januara biti aktivan i humanitarni broj na koji će ljudi dobrog srca moći pozivom da doniraju novac.

Gvozden je ukazao na značaj izgradnje ovog hrama u Potkozarju koje je mnogo stradalo u Drugom svjetskom ratu, kada je najveći broj djece, žena, starih i nemoćnih sa prostora Kozare, Knešpolja i mnogih drugih krajeva, poslije ofanzive na Kozari, sprovedeno kroz Međuvođe, a potom ubijeno i pogubljeno u logoru Jasenovac.

On je naveo da je u periodu od 1942. godine na području međuvođske parohije više od 700 djece odvedeno u pravcu Jasenovca i od tada im se gubi svaki trag.

"Važno je da svako od nas bude svjestan koliko je bitno da ne zaboravljamo svoju istoriju, kulturu i vjeru. Pozivam sve ljude širom svijeta, ali i institucije Republike Srpske i BiH da pomognu izgradnju hrama posvećenog jasenovačkim žrtvama u Muđuvođu", naglasio je Gvozden.

On je rekao da se novac može uplatiti na žiro račun u vlasništvu Srpske pravoslavne crkvene opštine u Knežici, IBAN BA395620108047299649, SWIFT: RAZBBA22, Knežica BB, 79240 Kozarska Dubica, NLB banka Banjaluka.

Izgradnja Hrama počela je 2018. godine uz blagoslov Njegovog preosveštenstva episkopa banjalučkog Jefrema

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana