Za investicije u sektor voda obezbijeđeno više od 250 miliona KM

Srna
Za investicije u sektor voda obezbijeđeno više od 250 miliona KM

BIJELJINA - Republika Srpska danas je mnogo spremnija za odbranu od poplava nego 2014. godine, jer je Vlada Srpske obezbijedila više od 250 miliona KM za investicije u sektoru voda, a ulaganja u vodoprivredne objekte realizovana ili su u toku na 330 lokacija, saopšteno je iz Javne ustanove “Vode Srpske”.

”Vlada Srpske, Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i Javna ustanova 'Vode Srpske' uložili su maksimalne napore da se unaprijedi sistem odbrane od poplava, odnosno da se obezbijedi visok nivo zaštite i smanje rizici, navodi se u saopštenju.

Na najkritičnijim lokacijama realizovane su mjere rekonstrukcije i rehabilitacije dotrajalih ili izgradnja novih nasipa i drugih objekata zaštite od poplava, regulacija i sanacija riječnih korita i sve druge neophodne mjere, a finansijska sredstva za ove investicije obezbijeđena su iz Fonda solidarnosti Republike Srpske, iz kredita Evropske investicione banke i Svjetske banke, grantova i republičkog budžeta.

U saopštenju se ističe da je potrebno nastaviti sa ulaganjima u sistem odbrane od poplava kako bi se dostigao što viši nivo pouzdanosti zaštite u Republici Srpskoj.

U skladu sa tim opređeljenjem, Javna ustanova “Vode Srpske” i trenutno realizuje gradnju prve dionice drinskog nasipa u Semberiji, rekonstrukciju crpnih stanica pored rijeke Save na području Semberije, sanaciju korita rijeke Vrbas na području Banjaluke, rijeke Bosne na području Modriče, rijeka Liješanj i Grab u Doboju, rijeke Miloševice u Prijedoru, te regulaciju korita rijeke Hoče u Zvorniku i rijeke Studeni Jadar u Milićima.

Opređeljenje Javne ustanove “Vode Srpske” je da u narednom periodu sprovede i sve druge neophodne mjere zaštite od poplava u Republici Srpskoj prema planu resornog Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, jer odbrana od poplava kontinuirani proces i zahtijeva stalno održavanje i unapređivanje sistema zaštite.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana