Ilić: Za audio-vizuelni centar izuzetno značajna stalna podrška vlade Srpske

Srna
Foto: Srna

BEOGRAD - Direktor Audio-vizuelnog centra Republike Srpske Anja Ilić rekla je danas u Beogradu uoči panela o regionalnoj saradnji, koprodukciji i filmskim podsticajima, u okviru FEST-a, da taj centar ima stalnu podršku Vlade Srpske koja im je iz budžeta za ovu godinu obezbijedila 2,6 miliona KM, što je veoma začajno i olakšava rad i aktivnosti Centra.

Ilićeva je, uoči panela “Regionalna saradnja, koprodukcije i filmski podsticaji” u okviru programa FEST-a “Fest-pro”, precizirala da pet odsto sume koju je Vlada izdvojila ide na plate i materijalne troškove Centra, a sve ostalo na sufinansiranje filmova, edukacije i razvoja filmske scene u Srpskoj.

“Imamo stalnu podršku Vlade Republike Srpske i na sredstva možemo računati svake godine, što je jako važno i olakšavajuće. Jedni smo od rijetkih u regionu, a možda i u Evropi koji imaju zakonski riješeno finansiranje”, rekla je Ilićeva.

Ona je izrazila nadu da bi Centar uskoro mogao da objavi kalendar konkursa za filmske radnike, producentske kuće i sve one koji planiraju da se prijave na konkurse za manjinske koprodkucije.

Ilićeva je na današnjem panelu u MTS dvorani, na kojem su direktori filmskih centara regiona razgovarali o manjinskim koprodukcijama i podsticajima za snimanje u zemljama na ovom području, predstavila aktivnosti Audio-vizuelnog centra Republike Srpske.

Ona je predstavila javni konkurs za sufinansiranje proizvodnje filmova manjinskih koprodukcija, mapu filmskih lokacija u Republici Srpskoj, kao i uredbu o uslovima i postupku dođele podsticaja investitoru koji u Srpskoj proizvodi audio-vizuelno đelo.

Ilićeva je podsjetila da je Vlada Republike Srpske nedavno usvojila uredbu o podsticaju o 30 odsto povrata sredstava, tako da će to biti novina za sve inostrane produkcije koje planiraju da dođu u Srpsku i da snimaju.

Govoreći o aktivnostima Audio-vizuelnog centra Republike Srpske, ona je istakla da je u prošloj godini raspisano ukupno 27 konkursa na koje je prijavljeno više od 90 projekata.

“Kada je riječ o manjinskim koprodukcijama, realizovana su tri konkursa i krajem godine biće raspisan novi. Prijave na konkurse za manjinske koprodukcije stizale su iz Meksika, Češke, Crne Gore, Hrvatske i Slovenije, ali najveći broj prijava je iz Srbije. Do sada je podržano devet projekata sa ukupno oko 600.000 KM”, navela je Ilićeva.

Ona smatra da je uredba Vlade za podsticaj, koja predviđa 30 odsto povrata potrošenih sredstava veoma važna jer će stimulisati audio-vizuelne umjetnike da rade nove projekte.

“U tome će pomoći i vodič sa više od 100 filmskih lokacija koje smo mapirali, a koje su dostupne na internet stranici njnjnj.filminsrpska.com. Na ovom sajtu će svi iz industrije biti vidljivi i lako dostupni. Na njemu imamo sve važne informacije u vezi snimanja u našoj zemlji”, objasnila je Ilićeva.

Ona je istakla da je veoma zadovoljna saradnjom sa filmskim centrima iz regiona, koji su Audio-vizuelnom centru Republike Srpske pružali podršku od osnivanja, na čemu im je jako zahvalna.

Govoreći o ciljevima Centra u budućnosti, Ilićeva je navela da je prioritet da se obezbijedi kontinuirana proizvodnja audio-vizuelnih đela u Republici Srpskoj, kao i da fond za sve konkurse iz godine u godinu raste, te da se u kontinuitetu radi na unapređenju konkursnih procedura kako bi se povećao broj prijava na konkursima.

“Želimo da poboljšamo našu industriju i kulturni razvoj kroz naše projekte. Ambijent Srpske je izvanredan i spreman za istraživanje i prezentaciju. Vjerujemo da, ako ulažemo u naše ljude i naše studente, zajedno možemo unaprijediti Republiku Srpsku”, naglasila je Ilićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Galerija
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana