Za alternativni smještaj uplaćeno 53.895 KM

Srna
Za alternativni smještaj uplaćeno 53.895 KM

BANjALUKA - Vlada Republike Srpske i Republički sekretarijat za raseljena lica i migracije uplatili su za drugi kvartal tekuće godine 53.895 KM za alternativni smještaj putem participacije u plaćanju individualnog zakupa, koji koristi 315 porodica.


Od početka godine za ove namjene ukupno je izdvojeno 111.285 KM u okviru Programa rješavanja problema raseljenih lica, povratnika i izbjeglica i praćenja migracionih procesa za 2023. godinu, navodi se u saopštenju Republičkog sekretarijata za raseljena lica i migracije.

Ovo je redovan program Sekretarijata kojim se raspoređuju sredstva odobrena budžetom Republike Srpske, kako bi ovoj najugroženijoj kategoriji stanovništva bili obezbijeđeni svi vidovi alternativnog smještaja koji predstavlja prelazno rješenje do njihovog trajnog zbrinjavanja.

Na teritoriji Republike Srpske još postoji potreba za ovim smještajem, ali se iz godine u godinu broj korisnika alternativnog smještaja smanjuje što je rezultat stambenog zbrinjavanja ovih porodica, kao i stalne revizije korištenja alternativnog smještaja.

Osim redovnog programa sredstva su obezbijeđena i realizacijom zajedničkih projekata, od kojih je najvažniji Projekat zatvaranja kolektivnih centara i alternativnog smještaja putem obezbjeđenja javnih stambenih rješenja CEB2 kojim je planirano da na području Republike Srpske budu zbrinute 703 porodice.

Trenutno je u toku izgradnja 218 stambenih jedinica, a završetak radova i useljenje korisnika je planirano do kraja 2023. godine.

Projekat CEB2 nalazi u završnoj fazi i na osnovu evidencije Republičkog sekretarijata za raseljena lica i migracije, te evidencija i zahtjeva lokalnih zajednica evidentno je da ovim projektom neće biti riješena sva stambena pitanja raseljenih lica iz ove kategorije, a koja su se odlučila za integraciju u lokalnim zajednicama u kojima trenutno žive.

Raseljena lica su privremene i alternativne vidove smještaja našli u lokalnim zajednicama u Republici Srpskoj gdje žele ostati i tu rješavati svoja stambena pitanja i dalje će ostati potreba za stambenim zbrinjavanjem većeg broja porodica iz ove kategorije širom Republike Srpske.

Republički sekretarijat za raseljena lica i migracije već je pokrenuo inicijativu za nastavkom ovog projekta CEB3 kojim bi bili riješeni svi preostali korisnici, a u skladu sa Zakonom o socijalnom stanovanju Republike Srpske, dodaje se u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana