Za alternativni smještaj isplaćeno 57.390 KM

Srna
Za alternativni smještaj isplaćeno 57.390 KM

BANjALUKA - Vlada Republike Srpske i Republički sekretarijat za raseljena lica i migracije uplatili su za prva tri mjeseca ove godine 57.390 KM za alternativni smještaj putem participacije u plaćanju individualnog zakupa koji koristi 336 porodica, a riječ je o prelaznom rješenju do trajnog zbrinjavanja ove kategorije stanovništva.

Iz Sekretarijata je saopšteno da se svake godine priprema program rješavanja problema raseljenih lica, povratnika i izbjeglica i praćenja migracionih procesa kojim se raspoređuju sredstva odobrena budžetom Republike Srpske kako bi ovoj najugroženijoj kategoriji stanovništva bili obezbijeđeni svi vidovi alternativnog smještaja.

Na teritoriji Republike Srpske još postoji potreba za ovim smještajem, ali se iz godine u godinu broj korisnika alternativnog smještaja smanjuje, što je rezultat stambenog zbrinjavanja ovih porodica, kao i stalne revizije korištenja alternativnog smještaja, a osim redovnog programa sredstva su obezbijeđena i realizacijom zajedničkih projekata.

Jedan od najvažnijih projekata koje sprovodi Sekretarijat je Projekat zatvaranja kolektivnih centara i alternativnog smještaja putem obezbjeđenja javnih stambenih rješenja /CEB2/ kojim je planirano da na području Srpske budu zbrinute 703 porodice, a ukupna vrijednost projekta je skoro 57 miliona KM, od kojih više od 30 miliona obezbjeđuje Vlada, a ostatak lokalne zajednice.

U okviru ovog projekta završen je i višeporodični stambeni objekat u Doboju sa 134 stana u koji će biti useljena raseljena lica koja su smještena u Domu penzionera u Doboju.

Pored individualnog alternativnog smještaja Sekretarijat je u obavezi da obezbijedi privremeni alternativni smještaj i u određenom broju objekata za koje plaća zakup, kao što su domovi penzionera i gerontološki centri u kojima su smještena raseljena lica, izbjeglice i povratnici koji nemaju svoje porodice, a ne mogu živjeti bez tuđe pomoći.

Iz Sekretarijata podsjećaju da je uglavnom riječ o osobama s invaliditetom, starim i iznemoglim licima koja nemaju primanja ili nemaju dovoljna primanja da plate adekvatan smještaj u ovim ustanovama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana