Vuković: Srpska dobro uredila pravni okvir za ostvarivanje prava djece

Srna
Foto: Srna

BIJELjINA- Republika Srpska je dobro uredila pravni okvir za ostvarivanje prava djece donošenjem niza propisa u najboljem interesu djece, rekla je Srni zamjenik ombudsmana za djecu Srpske Jovanka Vuković.

Ona je povodom Nedjelja djeteta istakla da je riječ o tradicionalnoj manifestaciji koja se održava svake godine u prvoj sedmici oktobra i predstavlja najznačajniji događaj posvećen djeci.

"Nedjelja djeteta je pravno regulisana u Zakonu o dječijoj zaštiti Republike Srpske na osnovu kojeg Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite svake godine donosi program aktivnosti na republičkom i lokalnom nivou", rekla je Vukovićeva.

Ona je navela da je ove godine tema Nedjelje djeteta u Srpskoj - "Drugarstvo čuvajmo, ljubav njegujmo" koja je posvećena njegovanju drugarstva i solidarnosti te razvijanju empatije među djecom, čime se daje doprinos stvaranju sigurnog okruženja i podržavanju različitosti i tolerancije.

"Ove vrijednosti su važne za djecu i mlade kako u školskom ambijentu i vršnjačkoj grupi, tako i u porodici, međugeneracijskim relacijama i širem okruženju u društvu", navela je Vukovićeva.

Ona je istakla da Nedjelja djeteta omogućava sinergiju svih relevantnih subjekata zaštite prava djece u Srpskoj, sa krajnjim ciljem unapređenja položaja djece.

"To je najveselija sedmica u kojoj su djeca uključena u različite programe i prilika da pokažu svoje talente, sposobnosti i vještine i budu aktivni akteri društvenog života", rekla je Vukovićeva.

Ova manifestacija se, kaže, svake godine prilagođava aktuelnim potrebama djece i mladih, a njeni osnovni ciljevi su usmjeravanje pažnje društva na stvarni položaj djece i mladih u zajednici, kao i na njihove potrebe i probleme sa kojima se susreću.

Vukovićeva ukazuje da su glavni principi Konvencije o pravima djeteta - pravo na život, opstanak i razvoj, najbolji interes djeteta, pravo na participaciju, kao i pravo na nediskriminaciju, ugrađeni u Porodični zakon i strateška dokumenta u Srpskoj.

Ona je podsjetila da je Generalna skupština UN 2002. godine usvojila i završni dokument "Svijet po mjeri djece", koji je dao jasne smjernice za prepoznavanje, zaštitu i promociju prava djeteta, kao i razvoj uslova za ostvarivanje i zaštitu tih prava.

"Manifestacija Nedjelja djeteta je upravo prilika za preispitivanje šta smo uradili, a šta možemo bolje uraditi za našu djecu, ali zajedno sa njima - da njih čujemo i razumijemo", zaključila je Vukovićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana