Vuković: Prebilovački mučenici su pobijedili svijet

GS
Foto: Srna

BANjALUKA - Knjiga "Šipak iz Prebilovaca" Mirka Vukovića o ustaškom pokolju 826 Srba u hercegovačkom mjestu Prebilovci 1941. godine predstavljena je večeras u Banjaluci.

Vuković je istakao da je pouka ovog romana da su prebilovački mučenici pobijedili svijet.

"Poenta je u odnosu svijeta i čovjeka i citiraću iz romana sljedeće Ako ste zavoljeli Hrista, pobijedili ste svijet. Ukoliko ga niste zavoljeli, svijet je pobijedio vas", rekao je Vuković novinarima u Banjaluci.

Predsjednik Srbskog sabranja "Baštionik" Predrag Avramović rekao je da su sa zadovoljstvom prihvatili poziv Vukovića da budu izdavači knjige "Šipak iz Prebilovaca".

"Smatramo da na ovaj način najbolje dajemo doprinos kulturi sjećanja, a to je jedna od misija našeg udruženja", naglasio je Avramović.

Vukoviću je za roman "Šipak iz Prebilovaca" dodijeljena književna nagrada "Šušnjar" za 2023. godinu, u okviru Književnih susreta "Šušnjar", koji su dio programa obilježavanja i memorijalizacije genocida nad Srbima i Jevrejima pobijenih od režima Nezavisne Države Hrvatske 1941. godine u okolini Sanskog Mosta.

Drugo priznanje koje je Vuković dobio za ovaj roman je nagrada Sajma knjiga u Banjaluci "Liplje" za savremenu književnost.

Vuković je objavio 12 knjiga za odrasle, jednu zvučnu knjigu pjesama, četiri knjige pjesama za djecu i mlade, knjigu novinskih kolumni, dvije knjige kritika i polemika i jednu knjigu proznih zapisa.

Masakr u Prebilovcima počinile su ustaše između 6. i 11. avgusta 1941. godine, pod komandom Ivana Jovanovića zvanog Crni, nad 826 od ukupno 994 Srba sela Prebilovci, uglavnom žena, djece i staraca.

Većina je živa bačena u jamu Golubinku, dok su ostali ubijeni na licu mjesta. Pedeset i četiri srpska domaćinstva Prebilovaca su tim pokoljem zauvijek ugašena.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana