Vujičić: Ekonomska situacija stabilna

Srna
Vujičić: Ekonomska situacija stabilna

BANjALUKA - Ekonomska situacija u Republici Srpskoj je stabilna bez obzira na pritiske i izazove, a svi organi vlasti spremni su da rade na dobrobiti građana, izjavio je direktor republičkog Zavoda za zapošljavanje Miroslav Vujičić.

Vujičić je istakao da Republika Srpska izvršava sve svoje obaveze i da je na sastanku najviših zvaničnika Srpske sa direktorima i rukovodstvima svih javnih preduzeća, institucija, te rukovodiocima u ministarstvima, konstatovano da je izražen visok nivo jedinstva.

On je ocijenio da je ekonomsko iscrpljivanje Srpske cilj i praksa dijela međunarodnih finansijskih institucija u posljednja četiri mjeseca, ali da, bez obzira na to, ne postoji mogućnost sa Srpska ne izvršava finansijske obaveze jer je stabilna.

"Konstatovali smo i da su svi organi vlasti u Srpskoj spremni da rade s ciljem dobrobiti građana Srpske. Kada je riječ o politici, razgovarali smo o budućim pravcima djelovanja predstavnika vlasti Srpske na svim nivoima", rekao je Vujičić novinarima poslije sastanka u Banjaluci.

On je naveo da u korist ekonomske stabilnosti govore i podaci da se u Republici Srpskoj konstantno smanjuje broj nezaposlenih, a povećava broj zaposlenih.

"U Republici Srpskoj je oko 280.000 zaposlenih, a u prvih šest mjeseci zaposlili smo oko 13.000 radnika i taj broj se povećava iz godine u godinu", napomenuo je Vujičić.

Vujičić je naveo da na sastanku nije bilo riječi o eventualnim akcijama Tužilaštva BiH prema pojedinim funkcionerima iz Srpske.

"Predsjednik /Republike Srpske Milorad/ Dodik je konstantno pod udarom Tužilaštva, i to onog dijela na koji uticaj, nažalost, ima međunarodna zajednica, a ne bi trebalo da ima jer bi ono trebalo da bude nezavisno", ocijenio je Vujičić.

On smatra da je Savjet za sprovođenje mira /PIK/ izgubio značaj, da je njegov uticaj sve manji i manji jer se političke okolnosti mijenjaju.

Za najnovije odbijanje Ministarstva inostranih poslova u Savjetu ministara i resornog ministra Elmedina Konakovića da dostavi pismo srpskog člana Predsjedništva BiH upućeno generalnom sekretaru UN, Vujičić je ocijenio da to pokazuje da se ponavlja praksa Bisere Turković, prethodnog ministra.

"Spoljnu politiku vodi isključivo Predsjedništvo BiH i to konsenzusom, te nije dobra praksa da bilo koji ministar iskače iz svoje nadležnosti", rekao je Vujičić i dodao da BiH može funkcionisati samo ako su uvaženi svi organi vlasti.   

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana