Vujić: Rukovodstvo Srpske posvećeno jačanju veza sa dijasporom

Srna
Vujić: Rukovodstvo Srpske posvećeno jačanju veza sa dijasporom

VAŠINGTON- Ambasador BiH u SAD Bojan Vujić istakao je na Konferenciji srpske dijaspore u Vašingtonu da je rukovodstvo Republike Srpske godinama posvećeno jačanju veza između srpske dijaspore u Americi i njihovih porodica i prijatelja u Srpskoj.

Prenijevši pozdrave predsjedavajućeg i srpskog člana Predsjedništva BiH Željke Cvijanović i predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika, Vujić je rekao da rukovodstvo Srpske prepoznaje vitalnu važnost ovakvih napora da se čuje srpski glas u Vašingtonu i da se jačaju veze između srpskog i američkog naroda.

-Kao Srbi u Americi, svi možemo biti ponosni na doprinose koje su Srbi dali u Americi - počev od Nikole Tesle, Mihajla Pupina, Marine Abramović, Novaka Đokovića, Nikole Jokića i mnogih drugih - rekao je Vujić.

On se osvrnuo i na istoriju pozitivnih odnosa, podsjetivši da, od svih naroda na Zapadnom Balkanu, jedino su Srbi bili saveznici SAD u oba svjetska rata.

Šef Predstavništva Republike Srpske u Vašingtonu Obrad Kesić je istakao da se ovakvim okupljanjem "vraća nova energija u stare poduhvate", pri čemu je ocijenio važnim podsjećanja na dosadašnja iskustva radi pouka za budućnost.

Ambasador Srbije u SAD Marko Đurić istakao je da je Konferencija srpske dijaspore početni impuls za buduća okupljanja Srba u SAD.

Otvarajući konferenciju, koju je organizovala Ambasada Srbije u Vašingtonu, Đurić je izrazio zadovoljstvo činjenicom da su predstavnici srpske zajednice došli iz svih krajeva Amerike.

On je ocijenio da ovog skupa, simboličnog naziva "Jačanje veza", ne bi bilo da u Srbiji nije sazrela svijest o značaju ovog okupljanja, te izrazio zahvalnost predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću i Vladi za podršku organizaciji konferencije.

-Nalazimo se u prelomnom istorijskom trenutku, kada se odlučuje sudbina srpskog naroda u svim delovima našeg istorijskog etničkog prostora - od Beograda, naše severne ravnice, do Kosova i Metohije, i do drugih krajeva bivše Jugoslavije u kojima žive Srbi - rekao je Đurić.

On je pozvao okupljene da podrže unapređenje saradnje između Srbije i SAD.

Generalni konzul Srbije u Čikagu Damjan Jović ocijenio je da je Konferencija postavila temelj srpskog organizovanja u Americi u narednim godinama i decenijama, te prenio pripadnicima dijaspore zahvalnost Srbije za sve mostove prijateljstva i saradnje koje svakodnevno grade između dvije zemlje.

-Uspeh svakog našeg pojedinca predstavlja zajednički uspeh svih i razlog za zajedničku radost. Na kraju bih želeo da vas zamolim da, gde god živeli i radili, uvek u srcu nosite našu najlepšu Srbiju, Republiku Srpsku i naše raspeto Kosovo i Metohiju - zaključio je Jović.

Njegovo preosveštenstvo episkop istočnoamerički Irinej zahvalio je velikom broju učesnika Konferencije što su se odazvali skupu, ističući da su se time zapravo odazvali pozivu svoje države.

-Zahvalan sam što se naša Srbija sve više i više vraća sebi - onoj Srbiji koja je nekad bila, koja jeste i koja će biti - rekao je episkop.

Direktor Uprave za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu Arno Gujon ocijenio je da srpska dijaspora predstavlja značajan ekonomski, kulturni i intelektualni potencijal, prenosi portal "Kosovo onlajn".

On je izrazio uvjerenje da će jedan od rezultata Konferencije biti postizanje dogovora o otvaranju nekoliko škola srpskog jezika u Americi.

Nakon obraćanja, održane su tri tematske panel diskusije na kojima su istaknuti srpsko-američki pojedinci i predstavnici najuspešnijih organizacija, institucija i kompanija razmatrali mogućnosti povezivanja i jačanja saradnje srpske dijaspore u SAD sa maticom u oblastima kulture i prosvjete, ekonomije i filantropije.

Ambasador Ričard Grenel, nekadašnji vršilac dužnosti direktora Nacionalne obavještajne službe SAD, obratio se putem video-poruke u kojoj je, uputivši čestitke povodom Dana državnosti Srbije, učesnicima skupa čestitao na uspjehu Konferencije, ocijenivši je fantastičnim povodom za okupljanje.

On je izrazio nadu da će Amerika i Srbija moći da uspostave jedan potpuno novi odnos koji će biti najbliži do sada, na čemu, kako je naveo, lično radi.

Konferencija srpske dijaspore u SAD "Jačanje veza" zaključena je gala prijemom u novoj zgradi Ambasade Srbije u Vašingtonu, kojim je ujedno obilježen i Dan državnosti Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana