Vujanović: Poziv školama da sarađuju, umjesto da se ograđuju

Srna
Vujanović: Poziv školama da sarađuju, umjesto da se ograđuju

PRIJEDOR - Načelnik Policijske uprave Prijedor Sretoja Vujanović pozvao je javnost, medije, škole i roditelje da prijave saznanja o nekorektnom ponašanju koje može ugroziti bezbjednost kada je riječ o upotrebi pirotehnike tokom praznika.

Vujanović je najavio da će policijski službenici preduzeti mjere i radnje iz svoje nadležnosti kada je riječ o obezbjeđivanju javnog skupa "Novogodišnje karaoke" sutra u Sportskoj dvorani "Mladost" u Prijedoru, ističući da je obezbjeđenje reda na ovom tradicionalnom skupu u nadležnosti organizatora.

"Zajedno sa organizatorima mi ćemo pružiti pomoć. Maloljetnik koji upotrebljava pirotehnička sredstva u većoj grupi ugrožava i svoju i bezbjednost drugih. Preduzećemo mjere", rekao je Vujanović odgovarajući na pitanja novinara na konferenciji za novinare prijedorske Policijske uprave.

On je ocijenio da škole mogu doprinijeti da djeca bezbjedno odu na tu manifestaciju, te ukazao da, ako đaci organizovano negdje idu u organizaciji škole, onda je nastavnik koji ih vodi najodgovorniji za njihovo ponašanje.

"Ako on kao autoritet ne može uspostaviti red nad tridesetak dječaka i djevojčica, onda imamo veliki problem. Mi ćemo preduzeti mjere, ali ako policija odgaja djecu, ako je policija ta koja ganja djecu, pa se oni utope u masu - šta očekujemo nakon dvije godine od tog dječaka od 14-15 godina?", upitao je Vujanović.

Govoreći o angažmanu Policijske uprave Prijedor u poplavama koje su prošlog vikenda zadesile ovo područje, Vujanović je naveo da je to bila regulacija i preusmjeravanje saobraćaja jer je voda bila na magistralnom putu Prijedor-Kozarska Dubica, kao i da su na području Kozarske Dubice policijski službenici bili zajedno s mještanima u sprečavanju situacije da voda ugrozi nečiji život.

"Građani su bili ogorčeni, uznemireni, ali evo tu smo i mi da svojim prisustvom, koliko je to god moguće, spriječimo neke dalje neželjene pojave. Jako je teško ljudima koji su usred elementarne nepogode i oštećena im je imovina. Mi smo tu da spriječimo ugrožavanje života i druge neželjene situacije", rekao je Vujanović.

On je naveo da je u novembru zabilježeno 79 krivičnih djela, od čega 26 po nepoznatom počiniocu, da je ukupna rasvijetljenost 85 odsto, a po nepoznatom počiniocu 55 odsto.

Vujanović je rekao da je u 11 mjeseci za 27 odsto smanjeni imovinski delikti u odnosu na prošlogodišnji uporedni period, kao i da je ukupna materijalna šteta od 683.000 KM manja za 15 odsto.

Načelnik Sektora kriminalističke policije Goran Karan rekao je da je u novembru u oblasti privrednog jednim izvještajem procesuirano jedno lice koje je vlasnik i odgovorno lice u pravnom licu, gdje je utvrđeno sedam krivičnih djela.

"Temeljna krivična djela se svode na namjerno prouzrokovanje stečaja u tom preduzeću i s tim u vezi oštećenje povjerilaca. Pričinjena materijalna šteta je oko 270.000 KM. Riječ je o vlasniku i odgovornom licu pravnog lica, gdje je u određenom momentu namjerno prouzrokovan stečaj da bi se izvukao novac i s tim u vezi je došlo do oštećenja povjerilaca", pojasnio je Karan.

On je naveo da je u novembru zabilježeno 17 slučajeva porodičnog nasilja ili za 70 odsto više nego u novembru prošle godine.

Načelnik Sektora policije Mario Milašin naveo je da je bilo 35 narušavanja javnog reda i mira i 47 prekršaja iz ove oblasti, da je registrovano 50 saobraćajnih nezgoda ili za 30 odsto manje nego lani u isto vrijeme.

"Nije bilo smrtno stradalih, dok je dnevno iz saobraćaja isključivano u prosjeku sedam pijanih vozača", rekao je Milašin.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana