VSTS: Kupovinu i korištenje mobilnih SIM kartica nužno pravno urediti

Srna
Foto: arhiva

SARAJEVO - Visoki sudski i tužilački savjet /VSTS/ BiH smatra da je nužno preduzeti aktivnosti kako bi se, po modelu drugih država, oblast kupovine i korištenja mobilnih SIM kartica normativno pravno uredila na način da se korisnik obavezno identifikuje.

Savjet naglašava da bi se izmjenama i usklađivanjem pravnog okvira na taj način doprinijelo i sprečavanju i otkrivanju drugih teških krivičnih djela u kojima se koriste neregistrovane SIM kartice.

Povodom učestalih anonimnih i lažnih dojava o postavljanju eksplozivnih naprava u pravosudnim institucijama koje su kulminirale u posljednja tri dana dojavama upućenim Opštinskom i Kantonalnom sudu u Sarajevu, VSTS podsjeća da je prije godinu dana nadležnim institucijama uputio inicijativu za izmjenu pravnog okvira kojim se reguliše korištenje pripejd SIM kartica u BiH, saopšteno je VSTS-a.

U inicijativi upućenoj 27. maja prošle godine Parlamentarnoj skupštini BiH, Savjetu ministara, Ministarstvu pravde, Ministarstvu saobraćaja i komunikacija i Regulatornoj agenciji za komunikacije BiH, VSTS ističe da je evidentna učestalost upućivanja anonimnih prijetnji po ljudske živote, kao i lažnih dojava o postavljanju minsko eksplozivnih naprava koje postaju jedan od najvećih problema za normalno funkcionisanje pravosudnih institucija, kao i drugih institucija državne službe i objekata u kojim se okuplja veći broj građana i gdje mogu nastupiti značajne posljedice po njihov život i zdravlje.

U inicijativi je akcentirano postojanje ovog bezbjednosnog problema u zgradi Kantonalnog i Opštinskog suda u Sarajevu kojima je i u prethodnom periodu upućeno na desetine lažnih dojava o postavljenim eksplozivnim napravama i koje su dovele do onemogućavanja i ometanja odvijanja sudskih postupaka i drugih procesa u ovim sudovima.

U njoj je naveden primjer iz tog perioda koji pokazuje da samo jedna anonimna dojava o postavljenoj eksplozivnoj napravi, zbog obavezne evakuacije i kontra diverzionog pregleda, odgodi više od 60 ročišta zakazanih pred Opštinskim i 15 do 20 ročišta pred Kantonalnim sudom u Sarajevu, što osim negativnih bezbjednosnih, ima i negativne finansijske posljedice, navodi se u saopštenju.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana