Vrtoglave cijene opreme za bebe: Koliko novca treba izdvojiti za dolazak novorođenčeta

GS
Foto: Ilustracija

Sve je dosta skuplje. Pelene, vlažne maramice, kreme, kapi za grčeve, probiotici, ulošci za porodilje. Kreveci su i do 700 KM, prosječna bebi kolica oko 1.300. Razlika u cijenama danas i prije 8 godina je ogromna.

Riječi su ovo Jovane R. koja se nedavno porodila, a ima stariju kćerku i vrlo dobro se sjeća koliko novca su potrošili kada im je stiglo prvo dijete. Danas su, kaže, cijene nevjerovatno visoke. I ne zna šta bi prvo izdvojila.

–Sjećam se da su pelene bile 19 KM, sada su 25. Pavlović krema je bila 5, danas je 7,5 maraka. Bebi oprema je sve naprednija, pa zato imate kolica koja koštaju i do 3.000 KM. Veoma su skupe stolice za hranjenje i njihalice – priča ona za Srpskainfo.

Samo krevetac košta i do 700 KM

Obzirom da su prvo dijete dobili prije 8 godina, od tada do danas, sve što su imali su podijelili. Zato su ponovo morali da kupuju baš sve. Govori kako je krevetac za bebu danas između 200 i 700 maraka.

–Prosječna kolica 3u1 su oko 1.300 KM, a ima ih daleko skupljih. Ima i onih običnijih, jednostavnijih, ali i ona koštaju 500 maraka – nabraja naša sagovorinica. A mnogo novca je potrebno i za prve dane rođenja bebe. Tu su probiotici, gaze, tretiranje pupka, pa onda i kapi za grčeve.

-Mi svakih 15 dana plaćamo 70 maraka za bebine kapi. Plus bar još 15 KM za vitamine – govori Jovana. Sjeća se da se, kada je bila trudna sa prvim djetetom, dolazak patronažnih sestara plaćao 10 maraka. Sestra koja im je dolazila nedavno kada su dobili drugo dijete naplatila je 30 KM i to im je “izašla u susret”.

Sjeća se i da je uloške za porodilje nekada plaćala oko 2, a danas su 4 marke. O ostalih stvarima koje treba žena po odlasku i izlasku iz bolnice nakon porođaja ne treba ni govoriti.

Ona se pita kako to da su vlastima, kada ih čovjek sluša, prioritet natalitet, porodica i zadržavanje ljudi u zemlji, a da, s druge strane, niko ništa ne radi da pomogne porodicama. Najočigledniji primjer je povrat PDV na hranu i opremu za bebe čija inicijativa je usvojena još krajem decembra prošle godine i od tada je tek slovo na papiru.

Gdje je zakočilo?

-Znaju li naši političari koliko bi porodici koja preživljava sa prosječnim platama značio povrat PDV, posebno ako se kupuje sve za bebe, kao što smo mi i još xy parova? Potroši se namjanje 2.000 KM za osnovno. Nemaju svi od koga da pozajme ili dobiju krevetac, kolica i druge skupe stvari za bebu – govori naša sagovornica.

Inicijativa za povrat PDV na hranu i opremu za bebe roditeljima i starateljima djece do dvije godine potekla je od poslanika PDP u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Branislava Borenovića i Mire Pekić.

Kada je u decembru prošle godine usvojena inicijativa za izmjene i dopune Zakona o PDV, Savjet ministara je trebalo da u roku od 60 dana pripremi zakon, po kojem bi se predviđao povrat poreza na hranu za bebe te opremu, odnosno krevetac, kolica, stolicu za hranjenje i autosjedalice. Savjet ministara uputio je inicijativu UO Uprave za indirektno oporezivanje BiH, ali se na njihov odgovor još čeka.

-Početkom februara je Savjet ministara razmatrao i uputio tu inicijativu UIO BiH. Shvatam da je neophodno da i UIO BiH da svoje mišljenje, ali ne mislim da je njihovo mišljenje jedino važno. Mi do sada uopšte nemamo informaciju da je zasjedao Upravni odbor UIO niti da je naša inicijativa razmatrana zvanično. Imamo nezvanične izjave na upite novinara, gdje je rečeno da naša inicijativa zahtijeva dosta novca, izmjenu softvera i nova radna mjesta, što apsolutno nije tačno – rekla je Pekićeva nedavno za medije.

Objašnjava da inicijativa podrazumijeva uhodan način vraćanja PDV, na način da se roditelji i staratelji registruju u PDV sistem, gdje bi im na osnovu njihovog zahtjeva i dokaza bio omogućen povrat poreza.

KAKO OSTVARITI PRAVO?

Zamišljeno je da roditelji, odnosno staratelji, kao kupci ostvare ovo pravo na osnovu pismenog zahtjeva koji se podnosi regionalnoj jedinici UIO BiH na čijem području imaju prebivalište.

Gornja granica povrata PDV za prvu godinu starosti djeteta je 2.000 KM, a za drugu godinu 1.000 KM. Prilikom podnošenja prvog zahtjeva za povrat PDV roditelj, odnosno staratelj, bio bi dužan da priloži dokumente kojima dokazuje da su ispunjeni uslovi propisani zakonom, odnosno podzakonskim aktima, te fiskalne račune koje je izdao prodavac hrane i opreme kao dokaz o kupovini.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana