Vrtić viza za budućnost malih opština

Milijana Latinović
Vrtić viza za budućnost malih opština

BANjALUKA - Uz krov nad glavom i siguran posao, dostupnost obdaništa osnovni je preduslov za opstanak mladih bračnih parova u manjim mjestima, a kako bi što više djevojčica i dječaka dobilo priliku za predškolsko vaspitanje, u izgradnju i adaptaciju vrtića širom Srpske, od 2019. godine uloženo je oko 17 miliona maraka.

Uz podršku lokalnih zajednica, Vlade Srpske i kabineta predsjednika RS, te pomoć Srbije u pojedinim opštinama kao što su Rudo i Petrovo, prvi put je “baka servis” zamijenjen predškolskom ustanovom.

Sa svakim uređenjem postojećih prostorija i izgradnjom novih lista čekanja na vrtić u opštinama i gradovima širom Republike je sve kraća, a to potvrđuju i u predškolskim ustanovama.

Direktorka rogatičkog Vrtića “Bambi” Nataša Duvnjak rekla je za “Glas Srpske” da su prije obnove i proširenja imali svega dvije radne sobe, te da su sa proširenjem dobili četiri učionice.

- Zamijenjen je krov, podovi, zatvorene su vanjske terase i pregrađene te je napravljen radno koristan prostor. Čim su radovi završeni popunili smo sve kapacitete tako da sada imamo četiri pune grupe i listu čekanja sa više od 20 mališana - istakla je Duvnjak.

S obzirom na to da je Vlada Srpske nedavno odobrila još 150.000 maraka za proširenje kapaciteta tog vrtića, Duvnjak kaže kako očekuje da će po okončanju tog posla odmah otvoriti vrata za novu vrtićku grupu i time skratiti i listu čekanja.

Javna predškolska ustanova “Srbija” u Ribniku počela je s radom lani, a direktorka Zorica Stojanović s ponosom ističe da su im od prvog dana kapaciteti popunjeni.

- Ispratili smo prvu generaciju predškolaca i na to smo veoma ponosni - rekla je Stojanovićeva i dodala da imaju već dvadesetak mjesta rezervisanih za septembar.

Načelnica Jezera Snežana Ružičić rekla je za “Glas Srpske” da bi sutra trebalo da bude postavljen kamen temeljac za prvi vrtić u ovoj opštini.

- Ako pričamo o pronatalitetnim politikama i zadržavanju ljudi u malim opštinama, vrtić je neophodan. Na ovaj način stvaramo priliku da i majke rade - istakla je Ružičićeva i dodala da na ovaj način i mališani u Jezeru dobijaju priliku za socijalizaciju i odrastanje sa vršnjacima.

Osim toga, dodala je Ružičićeva, roditelji imaju priliku da se zaposle da zarađuju za svoju porodicu i to je jedan od načina da mlade parove zadržimo u našoj opštini.

- Izgradnjom vrtića, otvaraju se i nova radna mjesta, a plan je da već od oktobra obdanište otvori svoja vrata za mališane - naglasila je Ružičićeva.

Prema podacima Ministarstva prosvjete i kulture RS, u protekle tri godine ulagano je u proširenje kapaciteta Centra za predškolsko vaspitanje i obrazovanje Banjaluka, vrtić “Čika Jova Zmaj” Bijeljina, zatim ustanove za predškolsko vaspitanje i obrazovanje “Budućnost” u Bileći  “Beli anđeo” u Brodu, “Radost” u Bratuncu, kao i u vrtić “Gacko” u Gacku.

Prošireni su i kapaciteti Javne ustanove za predškolsko vaspitanje i obrazovanje djece “Lepa Radić” Gradiška, “Trol” Derventa, “Majke Jugović” Doboj, a počeo je sa radom i Centar za predškolsko vaspitanje i obrazovanje “Princeza Katarina Karađorđević” Laktaši. U toku je i pribavljanje upotrebne dozvole za vrtić u Mrkonjić Gradu, te proširenje vrtića u Nevesinju, a dograđen je i objekat pri vrtiću “Buba-mara” Pale. U toku je izgradnja novog objekta vrtića “Naša radost” Srbac, a ulagano je i u predškolske ustanove u Trebinju, Ugljeviku, Foči i Šamcu.

Veći obuhvat

U Ministarstvu prosvjete i kulture RS ističu da je i Zakon o predškolskom vaspitanju i obrazovanju izmijenjen čime je omogućeno otvaranje djelatnosti predškolskog obrazovanja u osnovnim školama i centrima za socijalni rad u sredinama koje nemaju predškolsku ustanovu, a sve u cilju da i djeca iz nerazvijenih i izrazito nerazvijenih opština budu obuhvaćena Programom predškolskog vaspitanja i obrazovanja.

- Taj obuhvat porastao je na 28 odsto što je veliki iskorak, a u ovoj godini Programom za djecu bilo je obuhvaćeno 44 odsto od ukupnog broja mališana koja će u septembru krenuti u školu - rekla je ministarka prosvjete i kulture Natalija Trivić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana