Vrijednost ovogodišnjeg akcionog plana za zapošljavanje 10 miliona KM

Srna
Vrijednost ovogodišnjeg akcionog plana za zapošljavanje 10 miliona KM

PALE - Direktor Zavoda za zapošljavanje Republike Srpske Damjan Škipina izjavio je danas da je vrijednost usvojenog ovogodišnjeg Akcionog plana Republike Srpske za zapošljavanje i samozapošljavanje deset miliona KM, od čega je pet miliona planirano za novo zapošljavanje, a pet miliona za pripravnike.

Škipina je nakon sastanka sa ministrom trgovine i turizma Republike Srpske Denisom Šulićem na Palama istakao da je od 2011. godine, od kada postoji Strategija zapošljavanja u Srpskoj, zaposleno 39.775 lica, za šta je Vlada Srpske izdvojila skoro 171 miliona KM.

“Programi za zapošljavanje Zavoda funkcionišu na način da Vlada Republike Srpske usvaja godišnji akcioni plan na osnovu Strategije zapošljavanja. Zatim preko Zavoda se realizuju ti programi, na osnovu godišnjih programa za zapošljavanje, koje usvaja Upravni odbor Zavoda”, pojasnio je Škipina i dodao da bi ovogodišnji Akcioni plan trebao biti objavljen u narednih nekoliko dana.

Prema njegovim riječima, na današnjem sastanku razgovarano je o programima za zapošljavanje i o broju radnika koji će se putem programa Zavoda za zapošljavanje primiti, prije svega, u oblast trgovine i turizma.

On je dodao da će, nakon objave Akcionog plana u “Službenom glasniku” Republike Srpske, Zavod za zapošljavanje sa Ministarstvom trgovine i turizma napraviti program i raspisati javni poziv koji bi trebao biti objavljen do kraja mjeseca.

“Biće otvoren nekih 15-ak dana, ne duže, a potpisivanje prvih ugovora već krajem septembra”, rekao je Škipina novinarima u Palama.

Današnjem sastanku Šulića i Škipine prisustvovao je i prethodni direktor Zavoda za zapošljavanje Miroslav Vujičić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana