Vrhovac: Uskladiti osnovicu lične invalidnine sa neto platom

Srna
Vrhovac: Uskladiti osnovicu lične invalidnine sa neto platom

BANjALUKA - Predsjednik Saveza ratnih vojnih invalida /RVI/ Republike Srpske Dragan Vrhovac očekuje da Vlada Republike Srpske u ovoj godini uskladiti osnovice lične invalidnine sa neto platom zbog povećanja troškova života.


"RVI najviše novčanih sredstava izdvajaju za nabavku lijekova i svako povećanje primanja za ovu boračku kategoriju je od velike pomoći", rekao je Vrhovac Srni.

On je istakao da je Savez RVI ranije zatražio od Vlade Republike Srpske da u ovoj godini budu sklađene lične invalidnine sa neto platom, jer bi to značilo da osnovica lične invalidnine bude prosječna neto plata iz 2022. godine koja je iznosila 1.270 KM.

Komentarišući odluku Vlade Republike Srpske u vezi sa definisanjem iznosa osnovice za obračun boračkih primanja za ovu godinu, Vrhovac je ukazao da je Savez RVI zadovoljan povećanjima, ali ne i iznosom.

"Nadamo se da će u ovoj godini doći do ponovnog usklađivanja lične i porodične invalidnine, mjesečnog i godišnjeg boračkog dodatka i ostalih primanja koje koriste boračke kategorije", rekao je Vrhovac.

Vlada Republike Srpske je u srijedu, 18. januara, donijela je odluku o visini osnovice za obračun primanja za ovu godinu predviđenih Zakonom o pravima boraca, vojnih invalida i porodica poginulih boraca Odbrambeno-otadžbinskog rata u iznosu od 793,02 KM.

To predstavlja povećanje osnovice za 13,5 odsto u odnosu na osnovicu po kojoj je korisnicima prava vršen obračun primanja predviđenih Zakonom u prethodnoj godini, koja je iznosila 698,70 KM, saopšteno je iz Biroa Vlade Republike Srpske za odnose sa javnošću.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana