Vrhovac: Kozara može i mora biti motor razvoja cijelog kraja

M.L.
Vrhovac: Kozara može i mora biti motor razvoja cijelog kraja

PRIJEDOR – Kapacitet Nacionalnog parka "Kozara" je ogroman, ali nedovoljno iskorišten i učiniću sve da od ove planine napravimo atraktivnu turističku destinaciju koja može i mora biti motor razvoja cijelog kraja.

Rekao je to poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srpske Dražen Vrhovac, istakavši da će Savjet za razvoj turizma grada Prijedora sutra razmatrati razvoj nacionalnog parka, a u raspravi će i on učestvovati.

- U vrijeme kada sam bio u Turističkoj organizaciji Prijedora ustanovio sam manifestaciju Zima na Kozari, koja i danas traje, te veliki broj festivala. Ali sve to nije dovoljno. Kozara ima šta da ponudi, njoj gravitira devet opština i gradova, a od granice sa Evropskom unijom udaljena je 25 kilometara i smatram da je vrijeme da iskoristimo dar koji nam je dala priroda, ali i da sačuvamo njene ljepote - istakao je Vrhovac.

Dodao je da se mora naći način za razvoj i izgradnju turističkih kapaciteta i sadržaja na Kozari, ničim ne urušavajući njen prirodni ambijent.

- To je apsolutno moguće, a primjera na koji način je mnogo u svijetu, ali i okruženju, kao što su NP Plitvice ili NP Durmitor u Crnoj Gori. Smatram da nam za bolju ponudu i razvoj turističkog kapiciteta Kozare ne treba nijedna marka iz budžeta, jer znam da naši domaći privrednici  jedva čekaju da se  omogući izgradnja na Kozari. Zakonski i na svaki drugi način mora se regulisati da ona bude provedena uz potpuno poštovanje prirodnog ambijenta, od spratnosti turističkih objekata, materijala koji se koriste u gradnji, kao i atraktivnih sadržaja za turiste, pješačkih staza, sportskih sadržaja i slično - rekao je Vrhovac.

Naveo je primjer etno sela koje je izgradio sveštenik kod crkve u Knežici, u srcu Kozare, a koje je sačinjeno od nekoliko starih, drvenih, za ovaj kraj autohtonih kuća koje je sam pronašao po kozaračkim selima i sastavio u ambijentalnu cijelinu.

Vrhovac kaže da je i taj turistički biser, koji čuva duh nekadašnje Kozare, mnogim turistima danas nepoznat i skriven biser.

- I dok smo mi spavali, Italijani su po Kozari otkupljivali iste takve stare kuće i objekte i odvozili praveći svoje turističke oaze. Znam da je spreman regulacioni plan za Kozaru i smatram da svi zajedno treba da učestvujemo u tome, da poboljšamo turističku ponudu, smještajne kapacitete i sadržaje, a samim tim i život ljudi na ovim prostorima, stavljajući Kozaru u  funkciju razvoja cijelog kraja - naglasio je Vrhovac.

Vrhovac je poručio da će već ove ili naredne sedmice, kao narodni poslanik, pokrenuti inicijativu i pozvati sve poslanike iz opština i gradova  Potkozarja u Narodnoj skupštini RS da razgovaraju o Kozari i da zajedno sa nadležnim ministarstvima i Vladom Srpske otvore ovo pitanje i predlože rješenja koja će nas dovesti do cilja, a to je da Kozara ostane biser prirode u kojem treba da uživaju turisti iz svih krajeva svijeta.

- U planu razvoja Kozare treba da učestvuju svi i on treba da bude sveobuhvatan, uz uvažavanje stručnog mišljenja i arhitekata i ekologa i turističkih stručnjaka. Iskreno se nadam da ćemo imati snage i da ćemo uspjeti svi zajedno da vrata Kozare otvorimo svijetu - istakao je Vrhovac.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana