Vrcanje meda na planini Borja u punom jeku

GS
Vrcanje meda na planini Borja u punom jeku

Vrcanje meda je u punom jeku. Pčelari imaju pune ruke posla. A u pčelinjaku sa 70 košnica u Jaruškoj Njivi u Liplju na planini Borja vrcaju hajdučki med

„Med se vrca tako što na košnici vadimo ramove, one ramove koji su većinskim dijelom poklopljeni voštanim poklopčićima, to je znak da je med zrio“, priča Svetislav Nikolić, pčelar iz Teslića.

A Nikolići od 1.maja neprestano vrcaju med. Dnevno, kažu, izvrcaju i do 120 kilograma meda. 

Kada se med izvrca ram sa saćem je potpuno prazan. Sada će se ponovo vratiti u košnicu, a pčele će na posao da ga napune medom. 

Sve su prilike, pred pčelarima je, konačno, jedna uspješna godina. Još nisu napravili tačan presjek stanja po košnicama, ali su sigurni da je i više nego dobra. 

„Otprilike do sada sam mogao vrcati po 13 ramova po vrcanju. S tim da sam sada treći put ušao u vrcanje istih košnica koje sam vrcao 1. maja“, dodaje Nikolić.

Svetislav je učitelj u penziji. Pčelarstvom se bavi od 1983. godine. Kaže, da 2015. pamti kao jednu od najuspješnijih godina u pčelarstvu. Još je rano za prognoze, ali se nada da bi i ova godina mogla biti tako uspješna, prenosi Atv.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana