Vraćaju li se velike vrućine

GS
Vraćaju li se velike vrućine

Toplotni talas koji je na Balkanu počeo početkom avgusta, na kratko je prekinut ove nedjelje blagim padom temperature i vremenskim nepogodama, ali se prema prognozama meteorologa vraća već ovog vikenda.

Takođe, i u septembru ćemo imati visoke temperature - do čak 35 stepeni Celzijusa.

- Do 27. avgusta će ponovo biti jako toplo. Vraća se sparna toplota, topli talas i dalje ne posustaje. Zatim će doći do totalne promjene cirkulacije. Islandski ciklon će skoro nestati, oslabiće i bićemo pod uticajem istočnog evropskog anticiklona s tim što da je zima padao bi snijeg. Slična situacija se desila i u januaru, samo što sada nije u pitanju hladan, već vreo vazduh na istoku Evrope. Imaćemo minimalni pad temperature, od 32 do 36 stepeni - rekao je meteorolog Ivan Ristić, prenosi ATV.

Potom je objasnio vremenski fenomen pod nazivom "Toplotna kupola". Prema njegovim riječima, vazduh nad Balkanom je i dalje zarobljen toplotnom kupolom koja se "zaglavila" između Alpa i Karpata.

-Toplotna kupola se zaglavila nad Balkanskim poluostrvom i nikako ne može da dođe do promjene vremena. Prema sadašnjim prognozama ljeto se nastavlja do daljnjeg, ali se očekuje ipak trend manjeg pada temperatura početkom septembra. Julski talas toplog vazduha smo nekako i zaboravili, a avgustovski nikako da prođe, traje još od oko 10. avgusta. Postaje naporno i veoma je važno štititi se od visokih temperatura i sunca u najtoplijem dijelu dana. Obavezna je hidratacija - dodaje Ristić.

Što se tiče septembra, Ristić navodi da će biti oko 30 stepeni. Biće znatno toplije od prosjeka.

-Da bi kod nas, ali i Evropi, dobro zahladnilo potreban je ATR - atlanski blok, koji bi usmjerio hladan arktički vazduh na jug koji bi kroz „bečka vrata“ stigao i do nas. Da li će generatori cirkulacije na planeti Pacifik i Indijski okean živnuti ostaje da se vidi u narednim mjesecima. Od juna smo u režimu toplotnih talasa, Balkan djeluje kao toplotno ostrvo. Čak i mape za decembar „ostaju u crvenom“, što znači da je temperatura za skoro tri stepena veća od normalnih - zaključio je Ristić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana