Moguće poskupljenje goriva u Srpskoj, poznato i kada

Srpskainfo
Foto: Ilustracija

BANjALUKA- Sudeći prema najavama naftaša, vozači u Republici Srpskoj bi trebalo da pripreme novčanike jer je moguće poskupljenje goriva.

Iz Grupacije za promet naftom i naftnim derivatima pri Privrednoj komori Srpske kažu da, ako se nastavi rast cijena sirove nafte na svjetskoj berzi, najdalje za sedam dana moglo bi da poskupi i gorivo na benzinskim pumpama u Srpskoj.

Naglašavaju da je cijena nafte u svijetu krenula da raste zbog dešavanja u Izraelu.

Trenutno, litar dizela u Banjaluci košta između 2,52 i 2,59, a benzina 2,59 i 2,65 KM.

Kako kažu u pomenutoj grupaciji, ako sirova nafta i dalje bude poskupljivala, litar ovih goriva u prosjeku bi mogao da ode za 5 do 7 feninga.

"U svakom slučaju, u narednih 5 do 7 dana neće biti poskupljenja, zbog zaliha kojima pumpe raspolažu. Međutim, ako cijena sirove nafte i dalje bude rasla, i distributeri će morati korigovati svoje cijene. Trenutno je teško tvrditi bilo šta sa sigurnošću, pratimo situaciju u svijetu", naglašava za "Srpskainfo" predsjednik Grupacije Đorđe Savić.

Cijene nafte su u porastu nakon ubistva političkog lidera palestinskog pokreta Hamas, kao i zbog nemirne situacije između Izraela i Libana.

Prema podacima sa berzi, cijena sirove nafte je juče u 16.30 časova porasla za tri odsto, na 77,7 dolara za barel, a cijena nafte Brent za dva odsto, na 80,1 dolar za barel.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana