Vojvođanski Fond pomaže folklorne ansamble u regionu, u martu besplatne edukacije

Milijana Latinović
Vojvođanski Fond pomaže folklorne ansamble u regionu, u martu besplatne edukacije

BANjALUKA, NOVI SAD - Podsticanje folklornih aktivnosti u regionu, pružanje podrške umjetničkim rukovodiocima, prevazilaženje problema u radu sa folklornim ansamblima, te učenje o narodnoj igri, samo su neki od ciljeva projekta koji je pokrenuo vojvođanski Fond za izbjegla, raseljena lica i za saradnju sa Srbima u regionu.

Riječ je o projektu koji podrazumijeva edukaciju na polju očuvanja i razvoja srpske kulture i tradicije u BiH, Crnoj Gori, Hrvatskoj i Sloveniji. Programi besplatne edukacije počinju od marta ove godine u Banjaluci, zatim u Ljubljani, Vukovaru, Drvaru, Kopru, Krnjaku, Trebinju, Mariboru i Nikšiću. Tim predavača čine vrsni umjetnički rukovodioci i pedagozi, etnokoreolozi i etnomuzikolozi.

Predstavljajući ovaj projekat, direktor Fonda Duško Ćutilo istakao je da je važno pružiti podršku kulturno-umjetničkim društvima u regionu.

- Srpska narodna igra, pesma i narodna nošnja predstavljaju veliko bogatsvo koje imamo i koje treba negovati i čuvati. U celom tom procesu jednu od najznačajnijih uloga imaju folklorni ansambli koji su često najbolji ambasadori srpske kulture širom sveta i zbog svega toga pokretanjem ovog projekta želimo da damo svoj doprinos očuvanju i promociji srpskog folklora. Veliku zahvalnost dugujem timu stručnih i iskusnih ljudi koji će u narednim mesecima na terenu realizovati ovaj projekat i sa zadovoljstvom ćemo na kraju ovog projekta svi da se sretnemo u Novom Sadu - istakao je Ćutilo.

Etnomuzikolog i etnokoreolog Vesna Bajić Stojiljković rekla je da je cilj očuvanje i unapređenje srpske kulture i tradicije.

- Seminari za narodnu igru realizuju se u Srbiji dugi niz godina, međutim, ovo je prvi put da je folklornim ansamblima pružena institucionalna podrška, posebno ako govorimo o udruženjima u zemljama regiona. Želimo da podstaknemo ne samo rad srpskih folklornih ansambala u regionu, već i da im pružimo znanja o scenskom radu, koreografiji i umetničkom rukovođenju - istakla je Bajić Stojiljković.

Partneri Fonda biće Savez Kulturno umjetničkih društava RS, Savez Srba Slovenije, SKD Prosvjeta iz Hrvatske, Zajedničko vijeće opština Vukovar, lokalne samouprave i lokalna kulturno umjetnička društva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana