Vojska Republike Srpske bila slobodarska i odbrambena

Srna
Foto: Srna

DERVENTA- U Derventi je svečanim defileom zastava ratnih jedinica, parastosom i polaganjem vijenaca, te prigodnim kulturno-umjetničkim programom i izložbom obilježeno 30 godina od osnivanja Vojske Republike Srpske /VRS/, kao i 327.

Motorizovane brigade VRS. Sveštenci Srpske pravoslavne crkve služili su parastos ispred centralnog spomen-obilježja za 608 poginulih boraca, nakon čega su položeni vijenci i cvijeće.

Predsjednik Skupštine gradske Boračke organizacije Čedo Vujičić istakao je da je VRS slobodarska i odbrambena, budući da je branila srpski narod i teritoriju.

"To nije osvajačka vojska i nije zauzela pedalj tuđe teritorije, nego je branila samo ono što pripada Srbima, odnosno narodu iz kojeg je formirana. Ogroman broj žrtava, poginulih i ranjenih je cijena slobode u kojoj mi danas uživamo. Među tim žrtvama je 608 poginulih boraca sa područja Dervente", rekao je Vujičić.

Ratni major 327 motorizovane brigade i Osinjske brigade Boro Dobrilović danas ističe ponos i emocije, navodeći da su se brigade časno borile i odbranile srpski narod.

"Rat me zatekao u Derventskoj kasarni i najveća patnja i muka je bila upravo tu. Bilo nas je vrlo malo. Odbranili smo kasarnu što je, prema mom mišljenju, bio preduslov za probijanje koridora", kaže Dobrilović.

On se prisjeća da su iz kasarne prelazili preko rijeke Ukrine tri-četiri puta u grad. "Jednom smo došli do naselja Čaradak, odakle smo spasavali naše koji su bili u okruženju, bili zarobljeni i mučeni", dodaje Dobrilović. Zamjenik komadanta Trećeg pješadijskog /Republika Srpska/ puka Oružanih snaga BiH, pukovnik Darko Bjelić kaže da ovaj puk baštini tradiciju VRS i kulturno-istorijsko nasljeđe srpskog naroda. On je napomenuo da su pripadnici puka prisutni u organizaciji i realizaciji programa obilježavanja 30 godina od formiranja VRS u svim gradovima Republike Srpske.

"Danas smo ovdje u Derventi, zahvaljujemo se gradonačelniku, gradskoj upravi, Boračkoj organizaciji grada na veličanstvenom dočeku ratnih zastava koje smo nosili ulicama i sadržajnom programu koji će doprinijeti razvijanju kulture sjećanja na slavnu VRS", izjavio je novinarima Bjelić. On je dodao da se obilježavanje nastavlja sutra u Gradišci i sve do 12. maja, kada je centralna proslava u kasarni "Kozara" u Banjaluci.

Gradonačelnik Dervente Milorad Simić ističe da su danas u gradu dva lijepa događaja, obilježavanje 30 godina VRS, prisustvo oficira i vojnika sa ratnim zastava i 30 godina postojanja 327 brigade, koja kasnije nosi ime 27. motorizovana brigada.

"Izneseno je puno tužnih riječi, posebno kada se spominje koliko je bilo žrtava za odbranu Republike Srpske", naveo je Simić i napomenuo da je iz Dervente poginulo 608 boraca, a bilo je nekoliko hiljada ranjenih. Simić je naglasio da je Deventa u proteklom ratu bila najporušenija sredina i da se sada život dobro vratio u grad.

"Skoro da nemamo nezaposlenih, i to je velika stvar. Ostvarujemo izvoz fantastičan i veći od prosjeka u okruženju. Život teče dosta korektno, infrastrukturno smo dobro poredani, budžet je stabilan, nijedna godina nije bila da nismo imali kapitalno ulaganje, da nije bilo suficita", kaže Simić.

Vijence kod centralnog spomen-obilježja palim srpski borcima položila delegacija iz Dervente u kojoj je, osim Simića i Vujičića, bio i predsjednik Gradske skupštine Bojan Radanović.

Vijenac je položila i delegacija Trećeg pješadijskog /Republika Srpska/ puka Oružanih snaga BiH, nekadašnji ratni oficiri i komadanti VRS, predstavnici boračkih organizacija iz Broda, Prnjavora, Šamca i drugih opština i gradova Republike Srpske.

Cvijeće su položili i predstavnici brojnih organizacija i udruženja proisteklih iz odbrambeno-otadžbinskog rata, predstavnici političkih partija i drugi. U Narodnoj biblioteci "Branko Radičević" otvorena je izložba "Heroji otadžbinskog rata, ponos grada".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana