Vodostaj Une i Sane u blagom opadanju

Srna
Vodostaj Une i Sane u blagom opadanju

NOVI GRAD - Vodostaj Une i Sane je u blagom opadanju, rečeno je jutros Srni u Civlnoj zaštiti u Novom Gradu.

Vodostaj rijeke Une je 506 centimetara ili četiri centimetra manje u odnosu na sinoć, a Sane 538 centimetara, odnosno četiri centimetra manji nego sinoć.

Na magistralnom putu Kostajnica-Novi Grad u Dobrljinu saobraćaj je potpuno obustavljen i preusmjeren na alternativne putne pravce. Zbog izlivanja vode na kolovoz obustavljen je saobraćaj i na lokalnom putu Blagaj Japra-Vitasovci-Radomirovac.

Direktor Sekcije "Željeznica Republike Srpske" u Novom Gradu Radmila Đajić rekla je da je, zbog nanosa na tračnicama, od juče obustavljen željeznički saobraćaj na relaciji Novi Grad-Dobrljin.

"Radnici od jutros rade na uklanjanju nanosa", izjavila je Srni Đajićeva.

Đajićeva kaže da je do juče u 14.00 časova preventivno bio prekinut željeznički saobraćaj do Piskavice, a putnici su prevoženi do te lokacije autobusima.

Ona je pojasnila da je zbog visokog vodostaja od juče u prekidu interna telefonska linija za Volinju u Hrvatskoj.

Zbog izlivanja vode onemogućen je prilazak deponiji Šuća. Iz Komunalnog preduzeća "Komus" Novi Grad obavijestili su korisnike usluga da danas neće odvoziti otpad iz gradskog područja i naselja u Dolini Japre, a sutra iz gradskog područja i naselja Prekosanje, Buljuk, Urije, Urijanska brda, Tunjica, Londža, Tabla, Poljavnice i Industrijska zona.

Proteklog vikenda su zbog obilnih padavina iz korita izašli svi lokalni vodotoci i rijeke Una i Sana, što je stvorilo brojne probleme u gotovo svim naseljima u Novom Gradu.

Iz Opštinskog štaba za vanredne situacije saopšteno je da je poplavljeno oko 100 objekata, te da je pričinjena velika šteta na infrastrukturi.

Odlukom Štaba u Novom Gradu danas nema nastave u osnovnim i srednjim školama.

Vanredne mjere odbrane od poplava i dalje na snazi u Kostajnici

Vanredne mjere odbrane od poplava i dalje su na snazi u opštini Kostajnica, rekao je Srni portparol opštine Aleksandar Pašić.

Pašić je naveo da je na jutros održanoj sjednici Štaba za vanredne situacije konstatovano da je situacija nepromijenjena u odnosu na sinoć, ali se polako stabilizuje.

On je dodao da jutros rade sve lokalne institucije, uključujući Osnovnu školu "Petar Mećava", Srednjoškolski centar Kostajnica i Klub za djecu "Kestenko".

"Osnovnoj i srednjoj školi i vrtiću jutros je dostavljena voda za piće za učenike i radnike, a građanima se i dalje preporučuje prokuvavanje vode za piće", naveo je Pašić.

Prema njegovim riječima, za saobraćaj je otvorena dionica na magistralnom putu prema Kozarskoj Dubici, ali se saobraća otežano.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana