"Vode Srpske": Vrh vodenog talasa Save na području Gradiške očekuje se sutra

Srna
"Vode Srpske": Vrh vodenog talasa Save na području Gradiške očekuje se sutra

BIJELjINA- Očekuje se da će vodostaj Save u Gradišci dostići kotu redovne odbrane od poplava tokom dana, a vrh vodenog talasa rijeke Save na tom području očekuje se sutra, saopšteno je iz Javne ustanove "Vode Srpske".

Vodostaj rijeke Save je u porastu na svim vodomjernim stanicama u Republici Srpskoj, Gradišci, Srpcu, Rači, sa tendencijom daljeg blagog rasta.

Nizvodno od Gradiške očekuje se dalji blagi rast vodostaja rijeke Save, ali maksimalno do kota redovne odbrane od poplava.

U opadanju su vodostaji rijeka Vrbas, Vrbanja, Pliva, Ribnik, Gomjenica, Ukrina, Usora.

Vodostaji rijeka Bosna i Drina su u stagnaciji, dok je situacija u slivu rijeke Trebišnjice stabilna.

Vodostaji rijeka Une i Sane u Republici Srpskoj i dalje su visoki, ali u opadanju.

Vodostaj rijeke Une u Novom Gradu iznosi 519 centimetara, što je iznad kote vanredne odbrane od poplava, sa tendencijom daljeg opadanja vodostaja.

Vodostaj rijeke Sane u Prijedoru iznosi 421 centimetar, što je iznad kote redovne odbrane od poplava, sa tendencijom daljeg opadanja vodostaja.

Prema rješenju Javne ustanove "Vode Srpske" na snazi su mjere vanredne odbrane od poplava u Republici Srpskoj za poplavno područje Dubičke ravni.

Vodostaj rijeke Drine u Semberiji je u protekla 24 časa u porastu za dva centimetra, a Save za 65 centimetara, objavljeno je na sajtu grada Bijeljina.

Vodostaji manjih vodotoka Janje, Gnjice, Lukavca i ostalih su u porastu, ali su i dalje u granicama normale.

U posljednja 24 časa na području Bijeljine palo je 11 litara kiše po metru kvadratnom.

U šest časova na vodomjernoj stanici Radalj vodostaj Drine iznosio je 245 centimetara, a redovna odbrana od poplava rijeke Drine na području Semberije uvodi se kada vodostaj na ovoj vodomjernoj stanici dostigne kotu od 450 centimetara.

Protok Drine na Hidroelektrani Zvornik u 7.00 časova iznosio je 764 metra kubna u sekundi.

Vodostaj rijeke Save u 6.00 časova na vodomjernoj stanici Jamena iznosio je 896 centimetara, a granica redovne odbrane od poplava je vodostaj rijeke Save od 970 centimetara na ovoj vodomjernoj stanici.

S obzirom na visok vodostaj rijeka Save, Civilna zaštita grada Bijeljina najavila je nastavak praćenja i obilaska potencijalno ugroženih područja i po potrebi preduzimati i druge mjere iz Plana zaštite i spasavanja od poplava.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana