Voda povučena sa tržišta Hrvatske isporučena BiH

GS
Voda povučena sa tržišta Hrvatske isporučena BiH

SARAJEVO  - Na tržište BiH isporučena je voda iz Hrvatske, koja je ranije iz prodaje povučena u toj zemlji i u Sloveniji zbog prisustva crnog taloga.

Kako prenosi sarajevski portal Kliks, očekuje se da nadležne agencije u BiH takođe povuku ovaj proizvod s polica.

Agencija za bezbjednost hrane BiH je putem Sistema brzog uzbunjivanja za hranu i hranu za životinje (EU RASFF) obaviještena da je na tržište BiH isporučena izvorska voda poreklom iz Hrvatske u kojoj je, službenim kontrolama, vizuelno potvrđena prisutnost crnog taloga na dnu boce.

Kako navode iz Agencije, naziv proizvoda je “Studena 1.5 L”, brenda Studena, zemlje porijekla - Hrvatska i može uticati na ljudsko zdravlje.

Proizvođač je Studenac d.o.o., Matije Gupca 120, Lipik.

Tri serije ove izvorske vode su prije četiri dana povučene sa hrvatskog tržišta, nakon čega je uslijedilo obavještenje zemljama koje su ovu vodu uvezle.

Hrvati su objavili informaciju o tome koje serije boca su konkretno povučene, a riječ je o seriji s rokom upotrebe 07/2024 (šarža 7B01000091) i još dve serije s rokom upotrebe do 08/2024 (šarža 7B01000092 i 7B01000093).

Iste serije proizvoda su prošle sedmice povučene i sa polica u Sloveniji. Navedeni proizvod nije u skladu s odredbama Zakona o hrani, dodaju iz Agencije.

Sve raspoložive informacije o proizvodu, u skladu sa važećim propisima, dostavljene su na dalje postupanje mjerodavnim inspekcijskim tijelima u Bosni i Hercegovini od kojih je zatraženo preduzimanje mjera i povratno obavještavanje Agencije za bezbjednost hrane Bosne i Hercegovine, navodi portal.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana