Voće i povrće sve manje kupujemo na pijacama

Danijela Bajić
Foto: Velibor Tripić

BANjALUKA - Zbog izuzetno visokih temperatura u Srpskoj za ovo doba godine, ali i bogate ponude zimnice u marketima, tek rijetke domaćice dolaze na pijace kako bi kupile povrće i voće, čija je ponuda uprkos suši izuzetno dobra.

Da na tezgama ničega ne manjka, uvjerila se juče i ekipa “Glasa Srpske”.

Zanimljivo je i to da su cijene voća i povrća uglavnom na nivou prošlogodišnjih, ali kupaca je, kažu prodavci, sve manje, jer se zbog užurbanog načina života mnogi odlučuju da kupe teglu pekmeza ili ajvara iako za isti iznos novca mogu da naprave mnogo više.  

Prodavačica na banjalučkoj tržnici Jelica D. kazala je da na ovoj pijaci radi skoro 30 godina, te da ne pamti lošiju sezonu. 

- Zbog visokih temperatura voće i povrće je mnogo ranije stiglo nego prethodnih godina. Vrućina koja ne jenjava je vjerovatno jedan od razloga što nema kupaca, jer kome se na 40 stepeni da praviti ajvar ili pekmez iako je, generalno, sve više onih koji odustaju od tradicije i odriču se recepata svojih baka - istakla je Jelica.

Pitanje je, kaže, da li dnevno proda i jedan karton crvene paprike, patlidžana, paradajza ili kupusa, dok se prije deset i više godina u ovo doba nije moglo proći pijacom.

Dodala je da povrće i voće propada te da će, kako dani budu odmicali, kvalitet biti sve lošiji.

- Nekada se sve pravilo, od ajvara do džemova i sokova. Sada to više nema ko da radi. Svi se oslanjaju na, recimo, teglu domaćeg ajvara koji će kupiti od neke domaćice za 14 maraka, koliko će sigurno koštati ove godine. S druge strane, niko ne računa da osam tegli tog proizvoda može napraviti za samo 30 maraka - naglasila je ona.

A group of vegetables in a marketDescription automatically generated

Za tu količinu ajvara potrebno je, kaže, desetak kilograma crvenih paprika, koje se sada mogu naći i po dvije marke, zatim dva kilograma patlidžana, te manje od litar ulja uz ostale začine.

Na lošu prodaju žali se i Milan Čičić, koji kaže da voće i povrće pazare uglavnom nakupci.

- Paprike roge kod mene se kreću od dvije do 2,5 maraka, dok je babura od marku i po do dvije, zavisno od kvaliteta. Cijene su uglavnom iste kao prošle godine - rekao je Čičić.

Direktorica Udruženja građana “Oaza” Trebinje Nedeljka - Neška Ilić kazala je da kupovna moć potrošača drastično opada, dok ni interesovanje za pravljenje zimnice više nije isto.

-  Duh starog vremena polako nestaje, jer malo koja mlada domaćica zna da napravi zimnicu. Kad se zažele zimnice, domaćice danas odu u market i kupe teglu ili dvije i kraj priče - kazala je Ilićeva.

Predsjednik Udruženja povrtara RS Darko Ilić istakao je da je ponuda povrća na pijacama zadovoljavajuća.

- Osjetno je da domaćice iz godine u godinu prave sve manje zimnice, ali zato fabrike koje se bave preradom povrća i voća povećavaju proizvodnju.  Imamo najave prerađivača da će ove godine otkupiti veće količine povrća - rekao je Ilić.

Prerada

Darko Ilić kazao je da se mnogi povrtari i voćari, imajući u vidu da se sve više kupuje gotova zimnica, odlučuju za vlastitu preradu.

- Nekoliko poljoprivrednih proizvođača se već okrenulo preradi voća i povrća, jer malo šta uspiju prodati za zimnicu pa na kraju naša roba svakako završi u fabrikama za preradu - kazao je Ilić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana