Vladika Teodosije: Radost svih koji u srcu nose svetinje i Kosovo i Metohiju

SRNA
Vladika Teodosije: Radost svih koji u srcu nose svetinje i Kosovo i Metohiju

BEOGRAD - Njegovo preosveštenstvo vladika raško-prizrenski Teodosije poručio je u manastiru Draganac da današnji praznik Sveta tri jerarha donosi radost na Kosovu i Metohiji i šire, jer sve što se dobro dogodi ovdje, na ovim prostorima, izaziva radost svih koji u svom srcu nose i ove svetinje, i Kosovo i Metohiju.

"Blagodat Svetoga duha sabrala nas je danas u ovoj svetoj porodici u manastiru Draganac da služimo službu Bogu, da služimo svetu liturgiju, ono što nam je Gospod ostavio kao najvažnije da činimo u njegov spomen i to što nam je Gospod ostavio kroz sve vekove života crkve, vernog naroda", istakao je vladika Teodosije na rukopoloženju oca Hristofora.

Episkop raško-prizrenski naglasio je da je to najveće što su ljudi mogli da učine u datom trenutku za sebe, svoj rod i spasenje. Vladika Teodosije je napomenuo da su mnogi narodi okrenuli glavu od Srba, ali da je rješenje u molitvi. "Bog neće dozvoliti da njegov narod propadne", istakao je vladika Teodosije.

Na dan kada Srpska pravoslavna crkva proslavlja Sveta tri jerarha, u manastiru Draganac služena je Sveta arhijerejska liturgija u prisustvu velikog broja vjernika sa Kosova i Metohije, centralne Srbije i Crne Gore, objavljeno je na sajtu Eparhije raško-prizrenske.

U toku liturgije episkop Teodosije rukopoložio je u čin jerođakona monaha Hristofora sabrata manastira Draganac. Episkopu Teodosiju sasluživao je vikarni episkop novobrdski Ilarion, veliki broj sveštenstva i monaštva Eparhije.

Rukopoloženju oca Hristofera prisustvovali su i predstavnici Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju, vikarni vladika patrijarha srpskog Ilarion, kao i veliki broj mještana Pomoravskog okruga, prenosi "Kosovo onlajn".

Srpska pravoslavna crkva slavi danas Sveta tri jerarha, praznik posvećen svetiteljima Vasiliju Velikom, Grigoriju Bogoslovu i Jovanu Zlatoustom, koji su zauzeli visoko mjesto u istoriji hrišćanske crkve. Sveta tri jerarha zajednički je praznik tri vaseljenska učitelja koji su svojim umom, obrazovanjem i načinom propovijedanja hrišćanstva prevazišli savremenike.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana