Vladika Sergije: U Sanskom mostu danas ima malo Srba

Srna
Vladika Sergije: U Sanskom mostu danas ima malo Srba

SANSKI MOST - Njegovo preosveštenstvo episkop bihaćko-petrovački Sergije rekao je danas na proslavi Petrovdana u Sanskom Mostu da u ovom gradu danas ima malo Srba koji su vijekovima unazad tu živjeli.

Nakon što je služio Svetu arhijerejsku liturgiju, vladika je istakao da o životu Srba na području Sanskog Mosta svjedoče grobovi predaka.

U besjedi se osvrnuo i na današnji praznik, istakašvi da su značaj praznovanja Svetih apostola Petra i Pavla i njihovu ulogu u širenju hrišćanstva u prvim vijekovima njegovog postojanja.

"U ovom svijetu, nažalost, ima puno zla i onih koji propovjedaju lažne vjere. Treba da činimo dobro i volimo sve ljude, očistimo svoja srca", istakao je episkop Sergije.

Petrovdan je proslavljen i u Drvaru, a sinoć je u selu Nagrađe organizovano i paljenje lila na uzvišenju Gradina, nedaleko od hrama u izgradnji i ostataka temelja pravoslavne bogomolje za koju se pretpostavlja da je najstarija u BiH.

Na paljenju lila okupilo se stotinjak vjernika, a upriličen je i vatromet.

Predsjednik Udruženja "Nagrađe - Crna kraljica" iz Drvara Časlav Šobot rekao je za Srnu da je paljenje lila organizovano zahvaljujući sredstvima Uprave za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu.

"Trudićemo se da nas na Nagrađu svake godine bude sve više i da paljenje lila u našem selu postane tradicija", izjavio je Šobot.

Selo Nagrađe nadomak Drvara čuva temelje crkve za koju se pretpostavlja da je najstarija pravoslavna bogomolja u BiH.

U srednjem vijeku u Bosni je bilo oko 300 dvoraca. U dobro skriveni Visuć grad kod današnjeg Drvara, bježeći od Turaka, došao je kralj Stefan Tomašević sa suprugom Jelenom i njihovim sinom Lazarom, tvrde mještani ovog sela, čije su njive i kuće tik uz ovo istorijsko i kulturno blago.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana