Vladika Sergije služio liturgiju u spomen na sveštenomučenika Miloša Bilbiju

Srna
Vladika Sergije služio liturgiju u spomen na sveštenomučenika Miloša Bilbiju

BOSANSKO GRAHOVO - Njegovo preosveštenstvo episkop bihaćko-petrovački Sergije danas je služio Svetu arhijerejsku liturgiju u spomen na Svetog sveštenomučenika Miloša grkovačko-crnoluškog u Hramu Svetih apostola Petra i Pavla u Bosanskom Grahovu, gdje počivaju njegove svete mošti.

Episkopu Sepriju sasluživali su sveštenomonasi i sveštenici Eparhije bihaćko-petrovačke u drugih eparhija, saopšteno je iz kabineta episkopa Sergija.

Iguman Manastira Velike Remete arhimandrit Stefan Vučković rekao je u besjedi da je sveštenomučenik Miloš paroh crnoluški i grahovski položio život za istinu i vječni život i zato ga danas slave u Bosanskom Grahovu, gdje su rasli njihovi preci koji se nisu bojali ničega, nego samo da krivo ne govore.

"Sveštenomučenik Miloš Bilbija je nosilac jedne neugasive svjetlosti u bihaćko-petrovačkoj eparhiji. On je postradao od zadobijenih rana tokom strahovite torture austrougarskih vlasti jer nije pristao da flasifikuje krštenicu Gavrila Principa", rekao je arhimandrit Stefan.

Nakon 102 godine od smrti Miloša Bilbije, odnosno 2018. godine, izvršeno je obretenje moštiju koje su sa crnoluškog groblja prenesene u Hram Svetih apostola Petra i Pavla u Bosanskom Grahovu i na taj način postale dostupne vjernom narodu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana