Vladika Joanikije: Na Mitrovdan bilo veliko stradanje Nevesinja

Srna
Vladika Joanikije: Na Mitrovdan bilo veliko stradanje Nevesinja

PODGORICA - Njegovo visokopreosveštenstvo mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije rekao je danas da je na praznik Svetog Dimitrija u ratu devedesetih godina bilo veliko stradanje hercegovačog grada Nevesinja.

“Neki Svetogorac se molio Bogu i vidio Svetog Dimitrija okrvavljene vojničke uniforme. Pitao ga je, po toj priči: Sveti, šta to bi? A on je rekao: Sad sam se vratio iz Hercegovine. Ta priča ide kroz narod da je Sveti Dimitrije, kao što jeste, toga dana ratovao s mladićima iz Nevesinja i zajedno s njima ga odbranio”, ispričao je vladika Joanikije.

Mitropolit je danas, na Mitrovdan, služio u manastiru Svetog Dimitrija Solunskog Čudotvorca na Boanu Kadića kod Danilovgrada, te je tom prilikom istakao da ovaj svetitelj ne štiti samo Solun nego sve one koji mu se molitvom obraćaju.

“Govori se da je on zaštitnik i cijeloga Sibira, jer je Sibir pravoslavnom carstvu pripao na Mitrovdan”, rekao je vladika.

On je u besjedi vjernicima podsjetio da je u Crnoj Gori bilo mnogo sukoba u narodu, sve do skoro, pa i do danas, saopštila je Mitropolija crnogorsko-primorska.

“Ostale su podjele, ostali su razdori. A tome se raduju samo naši neprijatelji. Svaki onaj koji bi se radovao takvim sukobima, takvim podjelama i razdorima nije na pravome Božjemu putu”, istakao je vladika i dodao da bi takav trebalo da se pokaje.

On je istakao da se uvijek treba moliti za svenarodno izmirenje, kao i da prava vjera nikada ne dijeli, da lažu oni koji to govore.

Mitrovdan se u Nevesinju obilježava sa posebnim poštovanjem, jer je u dvije mitrovdanske bitke iz 1992. i 1994. godine odbranjeno Nevesinje i Hercegovina.

Prva Mitrovdanska bitka jedna je od najvećih u Odbrambeno-otadžbinskom ratu jer je 3.500 pripadnika Nevesinjske brigade pobijedilo pet puta jače jedinice sastavljene od Hrvatske vojske, HVO-a i takozvane Armije BiH koje su sa 15.000 vojnika, i praćene jakom artiljerijom, krenule na Nevesinje radi spajanja sa Dubrovnikom i izlaska na tadašnju jugoslovensku granicu.

U Mitrovdanskoj bici 1992. godine poginuo je 41 borac Vojske Republike Srpske i jedan civil, dok je oko 100 boraca lakše i teže ranjeno.

U drugoj Mitrovdanskoj bici 1994. godine poginulo je 26 pripadnika Vojske Republike Srpske, od kojih su četvorica ubijena nakon zarobljavanja, dok je 68 boraca ranjeno.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana