Vlada usvojila Elektroenergetski bilans za ovu godinu

Srna
Foto: Srna

BANjALUKA / - Vlada Republike Srpske usvojila je danas Elektroenergetski bilans Srpske za ovu godinu prema kojem će elektroenergetski subjekti iz Srpske u potpunosti obezbijediti uredno snabdijevanje svih potrošača električne energije u Republici i ostvariti značajan bilansni višak.

Ukupno planirana proizvodnja električne energije za 2022. godinu iznosi 8.052 gigavat-časa, što je za 3,4 odsto više od prošlogodišnjeg plana, zbog veće planirane proizvodnje TE "Stanari" za 12,8 odsto, saopšteno je iz Biroa Vlade Srpske za odnose sa javnošću.

Planirana proizvodnja električne energije u termoelektranama za 2022. godinu iznosi 5.197 gigavat-časova, u hidroelektranama 2.343 gigavat-časa i u malim elektranama, uključujući industrijske, 505 gigavat-časova.

Distributivni gubici električne energije bilansom za 2022. godinu planirani su u ukupnom iznosu od 396 gigavat-časova, što čini 10,07 odsto.

Elektroenergetskim bilansom za 2022. godinu, uz zadovoljenje potreba za električnom energijom svih potrošača, planiran je bilansni višak u količini od 3.553 gigavat-časa električne energije /od čega je planirani bilansni višak Mješovitog holdinga Elektroprivreda Republike Srpske 1.533 gigavat-časa/.

Vlada Srpske donijela je Odluku o utvrđivanju uslova za dodjelu koncesije posredstvom pregovaračkog postupka za eksploataciju tri miliona tona željezne rude na površinskom kopu "Ciganuša-Škorac" u Ljubiji, opština Oštra Luka, čime je napravljen prvi korak ka aktiviranju rudarske djelatnosti u Ljubiji.

Vlada Srpske i privredno društvo "Arselor Mital" Prijedor potpisali su 31. decembra prošle godine Sporazum o saradnji čiji je predmet, između ostalog, pokretanje rudarske djelatnosti na ležištu željezne rude "Ciganuša - Škorac" u Ljubiji, opština Oštra Luka.

U narednom periodu biće definisani osnovni elementi Ugovora o koncesiji kojima će se bliže odrediti obaveze koncesionara u pogledu uslova i načina korišćenja predmeta koncesije, nakon čega će biti potpisan. Realizacijom ovog projekta biće zaposleno oko 100 radnika.

Vlada Srpske donijela je Rješenje o davanju saglasnosti na Prijedlog ugovora o finansiranju željezničke infrastrukture u 2022. godini u iznosu od 13.720.000 KM i Prijedlog ugovora o sufinansiranju željezničkog putničkog saobraćaja od interesa za Republiku Srpsku za 2022. u iznosu 6.280.000 KM.

Vlada Republike Srpske i preduzeće "Željeznice Republike Srpske" Doboj svake godine zaključuju Ugovor o finansiranju željezničke infrastrukture i Ugovor o sufinansiranju željezničkog saobraćaja od interesa za Srpsku na osnovu Zakona o finansiranju željezničke infrastrukture i sufinansiranju željezničkog saobraćaja od interesa za Republiku.

Ugovorom o finansiranju željezničke infrastrukture regulišu se tehnički i drugi parametri neophodni za redovno i bezbjedno odvijanje saobraćaja, iznos potreban za održavanje, modernizaciju i izgradnju željezničke infrastrukture, visina naknade za korištenje infrastrukture, kao i obaveza vođenja statističkih evidencija.

Ugovorom o sufinansiranju putničkog saobraćaja ugovara se visina razlike između ukupnih troškova prevoza i ostvarenog prihoda u putničkom željezničkom saobraćaju.

Okvir za ove ugovore su sredstva koja su obezbijeđena u budžetu Republike Srpske za 2022. godinu za subvenciju i prijedlog "Željeznica Republike Srpske" za raspoređivanje istih na osnovu kalkulacije troškova i prihoda željezničkog saobraćaja za tekuću godinu.

Subvencija za željeznice za 2022. godinu iznosi 20.000.000 KM, od kojih je 13.720.000 KM namijenjeno za finansiranje željezničke infrastrukture, a iznos od 6.280.000 KM za sufinansiranje putničkog saobraćaja. Subvencija će biti isplaćivana na način predviđen članom 7. Zakona o izvršenju budžeta Republike Srpske za 2022. godinu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana