Vlada Srpske usvojila Informaciju o potrebi uvođenja mjere zabrane izvoza trupaca iz BiH

GS
Foto: RTRS

BANjALUKA - Vlada Republike Srpske održala je 161. sjednicu na kojoj je usvojila Informaciju o potrebi uvođenja mjere zabrane izvoza trupaca iz BiH.

- Vlada Republike Srpske traži od Savjeta ministara da se u cilju razvoja domaće drvoprerađivačke industrije do kraja 2022. godine zabrani izvoz šumskih drvnih sortimenata, a na osnovu odluke o utvrđivanju Carinske tarife za 2022. godinu - navodi se u saopštenju.

Inicijativa za donošenje mjere zabrane izvoza trupaca iz BiH predlaže se sa ciljem unapređenja razvoja drvne industrije i sprečavanja nestašice sirovine na domaćem tržištu.

- Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i voodprivrede Republike Srpske je od JPŠ "Šume Srpske" a.d. Sokolac prikupilo podatke o kapacitetima i potrebama drvoprerađivačkog sektora, gdje je konstatovano da su instalisani kapaciteti drvoprerađivača u Republici Srpskoj za preradu trupaca 2.39 puta veći od cjelokupnog plana sječa trupaca (etata) za državne i privatne šume, a iskazane potrebe za trupcima za 1.98 puta veće od raspoloživih količina, što jasno potvrđuje potrebu za donošenjem odgovarajućih restriktivnih mjera koje se odnose na izvoz šumskih drvnih sortimenata iz BiH - ističe se u saopštenju. 

Vlada Republike Srpske utvrdila je danas na 161. sjednici, u Banjaluci, Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o prevozu u drumskom saobraćaju Republike Srpske.

Razlozi za donošenje ovog zakona sadržani su u potrebi potpunijeg i preciznijeg propisivanja pojedinih odredaba radi lakšeg tumačenja i primjene u praksi, kao i u potrebi usklađivanja zakonodavstva u ovoj oblasti sa odgovarajućim direktivama Evropske unije.

Najznačajnija rješenja koja su predložena u ovom nacrtu odnose se na uređenje pitanja prodaje voznih karata putem interneta i prava putnika u javnom linijskom prevozu.

- Prodaja voznih karata posredstvom interneta može se vršiti putem elektronske prodavnice, elektronske platforme, internet stranice, internet portala i mobilnih aplikacija. Ovu vrstu prodaje karata, osim autobuskih stanica i terminala, može vršiti i turistička agencija. S tim u vezi, propisan je i način raspodjele naknade za uslugu koja je ostvarena na osnovu prodaje voznih karata - ističe se u saopštenju.

Pored navedenog, jasnije i preciznije su propisane odgovarajuće upravne mjere i sankcije za suzbijanje nelegalnog prevoza lica, kao i obavljanje prevoza u drumskom saobraćaju na način kojim se obezbjeđuje maksimalna bezbjednost putnika i njegova redovnost.

Ove izmjene i dopune iskorišćene su i za detaljnije propisivanje inspekcijskog nadzora nad radom stanica za tehnički pregled vozila, kao i pooštravanje pojedinih kaznenih mjera, s ciljem strožeg sankcionisanja nelegalnog prevoza putnika.

Vlada Republike Srpske donijela je danas Odluku o davanju saglasnosti Ministarstvu privrede i preduzetništva na Plan korištenja sredstava za period 1. janara do 31. decembra 2022. godine, u iznosu od 12.000.000 KM.

- U skladu sa navedenom Odlukom, ministarstvo je planiralo da se raspoloživa sredstva u tekućoj fiskalnoj godini usmjere na pružanje podrške realizaciji investicionih projekata čiji je predmet nabavka savremenih tehnologija i opreme ili razvoj i inovacija. Sredstva su usmjerena za podršku privrednim subjektima iz sektora industrije tekstila, odjeće i obuće, industrijske prerada drveta (prerada drveta i proizvoda od drveta i proizvodnja namještaja), metalne i elektro industrije, industrije gume i plastike, papirne i grafičke industrije, proizvodnje hemikalija i hemijskih proizvoda, proizvodnje osnovnih farmaceutskih proizvoda i farmaceutskih preparata i industrije građevinskih proizvoda, odnosno proizvodnja ostalih proizvod od nemetalnih minerala - ističe se u saopštenju.

Odluka stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja nakon čega će ministarstvo, u skladu sa propisima iz oblasti podsticaja za direktna ulaganja, u narednom periodu raspisati javni poziv za dodjelu sredstava i sprovesti proceduru dodjele podsticaja.

Vlada Republike Srpske razmatrala je danas Analizu primjene Zakona o podsticajima u privredi Republike Srpske.

Predmet Analize su bili podsticaji za povećanje plate radnika koji su dodijeljeni u četiri obračunska perioda i obuhvataju vremenski period od 01. jula 2019. godine do 30. juna 2021. godine i podsticaji za direktna ulaganja koji su dodjeljeni u 2019. i u 2021. godini.

Najznačajniji efekti primjene Zakona u prethodnom periodu su da je podržano povećanje plate za oko 32.000 radnika, te je na ime podsticaja isplaćen iznos od oko 22 miliona KM.

U 2019. i 2021. godini podsticajima za direktna ulaganja podržane su investicije privrednih subjekata za nabavku i uvođenje savremene opreme i tehnologije u vrijednosti od oko 80 miliona KM, te su po tom osnovu odobreni podsticaji u iznosu od 8,4 miliona KM.

Na osnovu Analize primjene Zakona o podsticajima u privredi Republike Srpske može se zaključiti da su dodjeljena sredstava podsticaja imala efekta i opravdala očekivane rezultate, te je Ministarvstvo privrede i preduzetništva mišljenja da je podsticajne mjere u privredu potrebno zadržati uz preporuke za poboljšanje postojećih zakonskih rješenja.

Vlada je zadužila Ministarstvo privrede i preduzetništva, da u skladu sa preporukama iz Analize o primjeni Zakona o podsticajima u privredi Republike Srpske - pripremi Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama zakona o podsticajima u privredi Republike Srpske po hitnom postupku i isti dostavi Vladi na razmatranje.

Vlada Republike Srpske usvojila je Program za rijetke bolesti u Republici Srpskoj za period od 2022. do 2024. godine.

Sprovođenjem ovog programa će se doprinijeti daljem poboljšanju prevencije, ranoj dijagnostici, tretmanu i rehabilitaciji lica koja boluju od rijetkih bolesti u Republici Srpskoj.

- Rijetke bolesti odnose se na široku i heterogenu grupu bolesti, koje su uglavnom genetskog ili kongenitalnog porijekla, progresivnog hroničnog, polisistemskog ispoljavanja. Karakteristike rijetkih bolesti su rijetka pojava u populaciji, nedostatak relevantnih epidemioloških podataka, nedostatak iskustva i zainteresovanosti zdravstvenih radnika, nemogućnost liječenja, visoki troškovi liječenja za mali broj bolesti, neizvjestan ishod bolesti, nemogućnost relevantne procjene troškova ukupnog tretmana rijetkih bolesti, nedostatak zakonske regulative, itd - navodi se u saopštenju.

Program za rijetke bolesti u Republici Srpskoj za period od 2022. do 2024. godine usmjeren je, između ostalog, na obezbjeđivanja epidemioloških podataka o rijetkim bolestima i formiranju evidencije za rijetke bolesti u Republici Srpskoj; unapređenju stručnih kapaciteta zdravstvenih radnika radi adekvatnog otkrivanja i rane dijagnostike rijetkih bolesti; unapređenju prevencije rijetkih bolesti genomskog porijekla organizovanjem ekstenzivnih skrining programa; unapređenju prevencije i dijagnostike rijetkih bolesti genomskog porijekla uvođenjem novih dijagnostičkih tehnologija i dostupnosti genetičkom informisanju; uspostavljanje integrisanog pristupa otkrivanju, dijagnostici, prevenciji i socijalnoj integraciji lica sa rijetkim bolestima i njihovih porodica; podizanje svijesti stručne i opšte javnosti o rijetkim bolestima i njihovom uticaju na zdravlje stanovništva; podršci i saradnji sa nevladinim organizacijama pacijenata i porodica sa rijetkim bolestima; definisanje finansijskog okvira za rijetke bolesti i uspostavljanje internacionalne stručne saradnje na polju registrovanja, monitoringa, dijagnostike, liječenja i istraživanja rijetkih bolesti.

Vlada Republike Srpske donijela je Odluku o davanju saglasnosti za privatizaciju stanova izgrađenih i nabavljenih sredstvima Vlade Republike Srpske u gradovima/opštinama Derventa, Prijedor, Bijeljina, Nevesinje, Višegrad, Pale i Foča.

- Daje se saglasnost da se izvrši privatizacija 12 (dvanaest) stanova u svojini Republike Srpske u gradovima/opštinama Derventa, Prijedor, Bijeljina, Nevesinje, Višegrad, Pale i Foča, koji se koriste za alternativni smještaj izbjeglica i raseljenih lica, a izgrađeni su i nabavljeni sredstvima Vlade Republike Srpske i nalaze se na raspolaganju kod Republičkog sekretarijata za raseljena lica i migracije - ističe se u saopštenju.

Privatizacija stanova se vrši otkupom u skladu sa Zakonom o privatizaciji državnih stanova. Pravo otkupa stanova imaju lica za koja je Republički sekretarijat za raseljena lica i migracije revizijom utvrdio da ispunjavaju uslove za korišćenje ovih stanova po osnovu prava na alternativni smještaj u skladu s pozitivnim pravnim propisima, a isti su se izjasnili da žele otkup predmetnih stanova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana