Vlada Srpske: Slijedi konkretizacija saradnje sa Vladom Sankt Peterburga

Glas Srpske
Vlada Srpske: Slijedi konkretizacija saradnje sa Vladom Sankt Peterburga

BANjALUKA - Vlada Republike Srpske usvojila je danas informaciju o "Mapi puta" aktivnosti za realizaciju prioritetnih pravaca saradnje Vlade Sankt Peterburga i Srpske od 2024. do 2026. godine.

Riječ je nastavku saradnje i realizacije aktivnosti između Republike Srpske i Sankt Peterburga i sa tim u vezi planirano je potpisivanje četvrte "Mape puta", navedeno je u saopštenju Biroa Vlade Srpske za odnose sa javnošću.

U saopštenju je precizirano da dokument obuhvata zajedničke aktivnosti u oblasti industrije, privrede i preduzetništva, trgovine i turizma, zdravlja i socijalne zaštite, prosvjete i kulture, nauke i visokog obrazovanja, te omladine i sporta.

OBJEDINjAVANjE ZAKONA O CRVENOM KRSTU

Vlada Republike Srpske utvrdila je danas Nacrt zakona o položaju i ovlaštenjima Crvenog krsta Srpske iz razloga sistematičnog objedinjavanja postojećih zakona kojim se uređuje oblast i djelovanje Crvenog krsta i usklađivanje predmetne materije sa pravnim sistemom Srpske.

Riječ je o Zakon o položaju i ovlaštenjima Crvenog krsta Republike Srpske i Zakon o upotrebi i zaštiti znaka Crvenog krsta i naziva Crvenog krsta Republike Srpske koji su doneseni 1994. godine, saopšteno je iz Biroa Vlade za odnose s javnošću.

Među razlozima za donošenje ovog zakona je i namjera da se istakne značaj pozicije Crvenog krsta Republike Srpske, koji, osim javnih ovlaštenja prenesenih od strane Republike Srpske, ima međunarodna ovlaštenja.

Međunarodna ovlaštenja ima kao dio Međunarodnog pokreta, Međunarodne federacije Crvenog krsta i Crvenog polumjeseca na osnovu izvora prava koja proističu iz četiri Ženevske konvencije i tri Dopunska protokola, međunarodnog pakta o građanskim i političkim pravima čije se odredbe odnose na zaštitu osnovnih ljudskih prava.

USVOJITI NOVI MEMORANDUM O SARADNjI VLADA SRPSKE I SRBIJE

Vlada Republike Srpske prihvatila je danas informaciju o izradi novog memoranduma o saradnji između vlada Srpske i Srbije radi jačanja veza matice i dijaspore i prijedlog teksta memoranduma.

Ministarstvo za evropske integracije i međunarodnu saradnju i Kabinet ministra bez portfelja u Vladi Srbije zaduženog za koordinaciju mjera u oblasti dijaspore dogovorili su da usvoje novi memorandum o saradnji u oblasti jačanja veza sa dijasporom, saopšteno je iz biroa Vlade Srpske za odnose sa javnošću.

"Uzimajući u obzir da je proteklo više od deset godina od potpisivanja prethodnog Memoranduma, kao i da je došlo do određenih institucionalnih promjena i nadležnosti, bilo je neophodno da se predlože odgovarajuće dopune i definišu aktuelni prioriteti saradnje sa dijasporom", navedeno je u saopštenju.

Radna grupa koju su činili predstavnici obje institucije izvršila je analizu Memoranduma iz 2013. godine, utvrdila prioritete u ovoj oblasti i dostavila integralni tekst vladama na usvajanje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana