Vlada Srpske: Produžen rok sprovođenja garantnog programa, povećan iznos kredita

Srna
Vlada Srpske: Produžen rok sprovođenja garantnog programa, povećan iznos kredita

BANjALUKA - Vlada Republike Srpske donijela je odluku o izmjenama i dopunama odluke o Garantnom programu podrške privredi za ublažavanje posljedica pandemije virusa korona kojom se produžava rok sprovođenja tog programa do 31. decembra iduće godine i povećava najveći iznos kredita za srednja preduzeća sa 400.000 KM na 500.000 KM.

Utvrđeno je da najveći iznos kredita za ostale privredne subjekte iznosi 500.000 KM, saopšteno je iz Biroa Vlade Srpske za odnose sa javnošću.

Uvedena je mogućnost korištenja počeka u trajanju do 12 mjeseci, umjesto obaveznog korišćenja počeka, kao i mogućnost da i ostali privredni subjekti budu korisnici Garantnog programa.

Izmjenama i dopunama biće omogućeno finansijskim organizacijama da privrednim subjektima odobravaju više kredita, uz uslov da ukupan iznos odobrenih kredita ne pređe maksimalan iznos kredita utvrđenog po vrstama privrednih subjekata.

Vlada je na današnjoj sjednici usvojila plan odbrane od poplava u Srpskoj u 2022. godini, s ciljem unapređenja i svestranijeg angažovanja relevantnih subjekata, kao i višeg nivoa pripravnosti u zaštiti i spasavanju ljudi i materijalnih dobara od poplava.

Plan je osnovni dokument za koordinaciju i sprovođenje dodatnih ili posebnih godišnjih zadataka i aktivnosti republičkih organa, gradova, opština, privrednih društava, drugih pravnih lica i udruženja građana koji sprovode djelatnost od značaja za zaštitu i spasavanje od poplava, saopšteno je iz Biroa Vlade za odnose s javnošću.

Republička uprava civilne zaštite nadležna je za koordinaciju, usklađivanje, praćenje i usmjeravanje aktivnosti u sprovođenju ovog plana.

Vlada je danas dala saglasnost Ministarstvu rada i boračko-invalidske zaštite da izvrši uplatu doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje za radnike privrednog društva „UNIS - fabrika cijevi“ Derventa u stečaju koji ispunjavaju uslove za penziju.

Uplata doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje biće pojedinačna za šest radnika, i u ukupnom iznosu od 85.051 KM.

Na sjednici je prihvaćena informacija o rješavanju statusa filharmonije u okviru Narodnog pozorišta Republike Srpske, kao nove umjetničke organizacione jedinice.

Zadužena su Ministarstvo prosvjete i kulture i Ministarstvo finansija da za rad i funkcionisanje filharmonije obezbijede 450.000 KM u budžetu za 2022. godinu.

Vlada Republike Srpske informisala se o učešću u programu EU „Kreativna Evropa“ za period 2021-2027. koji je namijenjen razvoju evropskog kulturnog i kreativnog sektora.

Zaduženi su Ministarstvo prosvjete i kulture i Ministarstvo za evropske integracije i međunarodnu saradnju da, u skladu sa mehanizmom koordinacije i vodeći računa o ustavnim nadležnostima u oblasti kulture, vrše poslove koordinacije i praćenja realizacije programa.

Slobodna tona Trebinje

Vlada Srpske dala je saglasnost za područje „Slobodne zone Trebinje“ i utvrdila opravdanost njenog osnivanja.

Planirani obim investicionih ulaganja u prve tri godine iznosiće 7.900.000 KM, što je i veći planirani iznos od onog koji se zahtijeva po Pravilniku od tri miliona KM.

Planom zapošljavanja u slobodnoj zoni predviđeno je da će u prve tri godine biti zaposleno najmanje 240 radnika, dok je Pravilnikom utvrđena obaveza zapošljavanja od najmanje 100 radnika u prve dvije godine njenog rada, tako da je zadovoljen i ovaj kriterijum.

Postupajući u skladu sa Zakonom o slobodnim zonama Republike Srpske i shodno odredbama Pravilnika o kriterijumima za ocjenu ekonomske opravdanosti osnivanja slobodne zone, Ministarstvo privrede i preduzetništva izvršilo je ocjenu ekonomske opravdanosti osnivanja te slobodne zone i utvrdilo da su ispunjeni svi propisani kriterijumi za ocjenu.
 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana