Vlada odobrila pola miliona KM za izgradnju “Naše mljekare” u Prnjavoru

Danijela Bajić
Vlada odobrila pola miliona KM za izgradnju “Naše mljekare” u Prnjavoru

BANjALUKA - Izgradnja “Naše mljekare” u Prnjavoru, osim posla za najmanje 20 radnika, doprinijeće tržišnoj stabilnosti i uvođenju reda u ovaj sektor, a značaj ove investicije prepoznala je i Vlada Republike Srpske koja će je podržati sa pola miliona maraka.

Ministri su na jučerašnjoj sjednici odobrili “Našoj mljekari” iz Banjaluke 500.000 KM na osnovu ostvarivanja prava na podsticaje za unapređenje mljekarstva kroz izgradnju prerađivačkih kapaciteta.

Svrha ove investicije je, kako je saopšteno iz Biroa za odnose sa javnošću Vlade RS, unapređenje konkurentnosti i održivosti proizvodnje.

- Pokretanje sopstvene prerade mlijeka jedan je od imperativa koji već neko vrijeme zaokuplja veći broj članova Udruženja poljoprivrednih proizvođača - mljekara Srpske, koje je jedan od glavnih nosilaca uzgojno-selekcijskog rada u okviru stočarske proizvodnje u Srpskoj, posebno u vezi sa proizvodnjom mlijeka - stoji u saopštenju. 

Glavni ciljevi su, kako je navedeno, pokretanje prerade mlijeka u pogonu koji će biti u vlasništvu članova Udruženja, obezbjeđenje održivosti rada pogona proizvodnjom proizvoda koji nedostaju na tržištu i povećanje otkupne cijene sirovog mlijeka.

Priprema terena za budući objekat mljekare, koja će biti izgrađena u Poslovnoj zoni Vijaka u Prnjavoru, je završena, a sljedeći korak je postavljanje željezne konstrukcije  na površini od 3.800 kvadrata. 

Direktor “Naše mljekare” Miljan Erbez kazao je za “Glas Srpske” da im je Vlada RS velika podrška sve vrijeme, te su zahvalni što je prepoznala ovu ideju koju će, nada se, usvojiti i neka druga udruženja poljoprivrednika kako bi kapital ostao na domaćem tržištu.

Prema njegovim riječima, plan je da pogon bude završen do kraja iduće godine kako bi što prije pokrenuli proizvodnju sira, pavlake i maslaca.  

-  Potražnja za sirom iz inostranstva na domaćem tržištu raste. To nas je podstaklo da uradimo nešto kako bismo smanjili uvoz, a istovremeno našem stanovništvu ponudili domaće proizvode koji će ispuniti njihove zahtjeve - kazao je Erbez.

Dodao je da će mlijeko za proizvodnju preuzimati od domaćih farmera, a samo ih u sklopu udruženja ima 440, koji godišnje prikupe gotovo 50 miliona litara i predaju drugim mljakarama.  

- Svi znamo da su zadruge nekad činile okosnicu proizvodnje i prodaje prehrambenih proizvoda i “Naša mljakara” bi trebalo da bude nešto poput toga - rekao je Erbez.

Dodao je da Srpska ima uslove za razvoj stočarske proizvodnje, ali su neophodne konkretne mjere kada je riječ o upravljanju poljoprivrednim zemljištem.  

- Stočarstvo ima i te kako svijetlu budućnost, pogotovo sa tendencijom smanjenja proizvodnje mlijeka i mesa u Evropskoj uniji - kazao je  Erbez.

Počasni predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača - mljekara Srpske Vladimir Usorac kazao je da je izgradnja “Naše mljekare” veoma značajna, prije svega da mljekare ne mogu “ucjenjivati” proizvođače mlijeka niskom otkupnim cijenom, što će donijeti stabilnost na tržištu i pravičnost.  

- S obzirom na to da je za ovu priču potrebno mnogo novca, podrška Vlade RS biće sigurno od velike pomoći farmerima koji su u ovoj priči, samo je pitanje kada će dobiti taj novac, imajući u vidu da još nisu isplaćeni svi podsticaji iz prošle godine - kazao je Usorac.

IZVOZ

Sektor prerade mlijeka u BiH zabilježio je u prošloj godini stabilan izvoz, dok je pokrivenost uvoza izvozom iznosila 57 odsto, istaknuto je na sjednici Odbora prerađivača mlijeka i mliječnih prerađevina pri Spoljnotrgovinskoj komori BiH.

Prema analizama, izvoz u 2023. godini iznosio je 131 milion KM i veći je za 14,38 odsto u odnosu na prethodnu godinu, dok je uvoz iznosio 230 miliona KM i porastao je za 2,29 odsto.  

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana