Vlada krpi budžetske rupe malih opština u Srpskoj

Anita Janković Rečević
Vlada krpi budžetske rupe malih opština u Srpskoj

BANjALUKA - Na račune 35 nerazvijenih i izrazito nerazvijenih opština u Republici Srpskoj biće uplaćeno ukupno 750.000 KM, a skromna tranša, prema riječima čelnika pojedinih lokalnih uprava, dobro će doći da zakrpe finansijske rupe, navodeći da bi pomoć morala biti daleko veća kako bi uhvatili bar neki zamah razvoja s obzirom da su njihovi budžeti mahom potrošački.

Naime, na posljednjoj sjednici Vlade RS ministri su donijeli odluku o isplati pomenutih 750.000 maraka za 15 nerazvijenih i 20 izrazito nerazvijenih jedinica lokalne samouprave. Ukoliko se novac bude dijelio na ravne časti prosta računica pokazuje da će svaka opština dobiti nešto više od 21.000 KM, što je, kažu pojedini načelnici premali iznos.

Prvi čovjek Novog Grada ističe za “Glas” da ta opština nema finansijskih problema jer domaćinski pristupa budžetu, odnosno troši tačno onoliko koliko ima, ali da zbog manje novca u lokalnoj kasi ostaju uskraćeni za razvojne projekte.

- Dobro je što Vlada na neki način brine za nerazvijene i izrazito nerazvijene opštine, međutim već duži period vlada opšti stav da ta izdvajanja nisu dovoljna. Bogatije lokalne zajednice, koje na svojoj teritoriji imaju više javnih institucija i uspješna preduzeća, ubrzano se razvijaju, a mi ostali ne možemo pratiti taj trend jer nemamo uslove uz sve dobre namjere i želje. Da bismo zadržali priču o podjednakom razvoju svih lokalnih zajednica smatram da bi male opštine trebalo da imaju više pažnje i finansijske pomoći - rekao je načelnik Novog Grada Miroslav Drljača. 

Budžet opštine Krupna na Uni, koja spada u grupu izrazito nerazvijenih, ove godine iznosi tek 1,1 milion KM i uglavnom se troši za tekuće obaveze.

- Naš budžet nije razvojni, s novcem koji imamo ne možemo graditi fabrike i puteve. Glavni problem nam je što na području opštine imamo mnogo građana koji su u stanju socijalne potrebe. S tim vodimo veliku borbu, ali dovijamo se na razne načine da pomognemo stanovništvu. Tu su i kreditna zaduženja iz ranijeg perioda koja ne možemo finansirati bez pomoći Vlade. Na sreću, račun opštine do sada nikako nije bio blokiran jer smo nalazili načine da na vrijeme isplatimo sve troškove - rekao je načelnik Krupe na Uni Mladen Kljajić. 

Takva sreća nažalost zaobišla je Srebrenicu kojoj je račun nedavno bio blokiran duže od 15 dana što je i te kako unazadilo tu malu lokalnu zajednicu na istoku Srpske.

- Srebrenica ima problem sa naslijeđenim presudama iz perioda kada je Ćamil Duraković bio načelnik. Nedavno nam je stigla izvršna presuda na 260.000 KM i račun nam je bio blokiran dokle god taj novac nije skinut. Nismo mogli funkcionisati 15 dana i sada trpimo posljedice. Očekujemo da će nam Vlada pomoći i sanirati taj dug kako bismo mogli da se vratimo u normalu jer smo i bez tih nepredviđenih troškova imali finansijskih problema zbog disbalansa u prilivu sredstva - rekao je za “Glas” načelnik Srebrenice Mladen Grujičić, navodeći da je odobrena tranša Vlade mala i da bi im trebalo mnogo više novca, ali da će im svakako značiti i omogućiti pokretanje nekog mini-projekat ili saniranje određenih dugova.

Načelnik Višegrada Mladen Đurević kaže za “Glas” da lokalnim zajednicama svaka finansijska pomoć dobro dođe.

- Za sada imamo stabilno punjenje lokalne kase. Malo škripi u dijelu sredstava koja su planirana iz prihoda “Šuma RS”, s obzirom da naše šumsko gazdinstvo ne stoji najbolje i zasigurno ono što smo planirali kroz budžet za ovu godinu neće biti ispoštovano u cijelosti. Sve ostalo ide predviđenom dinamikom. Sa republičkog nivoa godišnje dobijemo oko 80.000 KM i ta sredstva budu pomoć budžetu, usmjerimo ih za stipendije, pomoć komunalnom preduzeću i slične namjene - rekao je Đurević.

Među nerazvijenim jedinicama lokalne samouprave je i Nevesinje, a prvi čovjek te hercegovačke opštine Milenko Avdalović kaže da su među rijetkim opštinama koje su finansijski disciplinovane.

- Trošnja je bazirana na prilivu novca, ono što nemamo to i ne trošimo. Tranšu koju ćemo dobiti od Vlade kao nerazvijena opština planiramo da plasiramo u neku malu investiciju ili u vidu granta našim sportskim klubovima ili udruženjima - rekao je Avdalović. 

Minimalac

Načelnici kažu da im je određene finansijske probleme stvorio i rast minimalne plate u Srpskoj sa 700 KM na 900 KM jer su opštinski budžeti usvojeni prije odluke o povećanju minimalca.

- To je dodatno opteretilo lokalnu kasu, ali nekako se snalazimo. Nadam se da ćemo moći izgurati godinu. To povećanje plata uvrstićemo kroz rebalans budžeta - rekao je Mladen Grujičić. 

I Milenko Avdalović kaže da su imali problem sa popunjavanjem finansijske rupe prouzrokovane rastom minimalca, navodeći da u povećanom prilivu sredstava i prijedlogu rebalansa budžeta traže rješenje. 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana